This Is It

This Is It laat Michael Jackson zien als de showman die zich voorbereidt op zijn laatste concerten. De film opent met auditanten die oh zo graag willen meedoen met de show. Dan kondigt de koning van de popmuziek bij een presentatie zijn laatste concertreeksen aan. “This is it!” zegt hij. Muzikanten van de begeleidingsband en zijn regisseur Kenny Ortega worden geïnterviewd, en wij krijgen een blik achter de schermen. Jackson is perfectionistisch, inschikkelijk en professioneel. En het is een wonder dat hij überhaupt terugkeerde naar het podium.

Hij ziet er fragiel uit (ingevallen wangen, zijn eeuwige bleke kop) en geeft tijdens repetities aan dat hij zijn stem en energie wil bewaren. Toch houdt hij zich prima staande. Sterker nog, als hij zijn zangstrot opentrekt blijkt er nog flink wat kracht in die man te zitten.

Jaren geleden zag ik Jackson puur als de creep, tegenwoordig is mijn beeld van hem meer genuanceerd. Ik denk dat ik This Is It daarom zo’n verluchting vind. Geen drama’s. Geen Jackson die zichzelf moet verdedigen. Dit gaat in de eerste plaats over een artiest die zijn show opzet. En daar knetterhard voor werkt. Achteraf gezien vrij macaber omdat de concerten door zijn dood geannuleerd moesten worden.

Ortega is de man die alles moet regisseren. Jackson staat dicht achter hem om hier en daar wat aanpassingen te verrichten. Met de muzikanten bekijkt hij elk detail van zijn liedjes, om ze net zo te spelen als hij in zijn hoofd heeft. Tijdens de repetities blijft hij kalm, verheft nooit zijn stem en gunt andere spelers hun spot. Zo spoort hij gitariste Orianthi om die ene noot te spelen en aan te houden. Kom op, dit is háár moment, grijp hem! Speel die noot, buig die snaar, laat zien dat je er bent! Of, als hij problemen ervaart met zijn oortje: “Het is net een vuist die zich in mijn oor wringt” zegt hij. “Ik heb even tijd nodig eraan te wennen, ik moet mij even aanpassen.” Ortega vraagt voor de zekerheid of Jackson nog iets nodig heeft zodat hij zich volledig op de repetities kan concentreren, Jackson wuift de vragen weg.

het filmmateriaal was oorspronkelijk bedoeld voor de privébibliotheek van jackson

Die professionaliteit en inschikkelijkheid zijn in de hele documentaire zichtbaar. Jackson is zo vriendelijk en komt zo zachtaardig over dat hij een ontwapenend effect heeft. Vergeet voor even de controverse die zijn persoon steeds meer in een wurgende greep hield. Vergeet even zijn geflopte pretpark, de rechtszaken en familieruzies. Er zijn ongetwijfeld documentaires die een veel diepgaander portret van Michael Jackson tekenen, die uitgebreid ingaan op zijn duistere persoonstrekken. This Is It laat zien hoe Jackson ook kon zijn. Hoe hij nog één keer wilde schitteren.

Kenny Ortega/Michael Jackson e.a..

Een gedachte over “This Is It

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.