The Ides of March

In The Ides of March maakt Stephen Meyers deel uit van het campagneteam van gouverneur Mike Morris, die koste wat kost zijn tegenstander Ted Pullman wil verslaan. Tijdens de koortsige race wordt de ambitieuze Stephen benaderd door de tegenpartij met de vraag of hij wil overlopen. Hij slaat het aanbod beleefd af en houdt er verder zijn mond over. Zijn positie komt in gevaar als hij het bed deelt met Molly Stearns, een stagaire van het campagneteam. Verborgen geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen komen naar boven en richten onherstelbare schade aan.

The Ides of March is gebaseerd op een toneelstuk van Beau Willimon en dat is te merken. Dat het is gebaseerd op een toneelstuk, bedoel ik. De aandacht ligt niet zozeer op het spannende verhaal, als wel op de personages en thema’s. Het is niet het soort verhaalvertellen waar ik altijd dol op ben, deze film is dankzij de strakke regie een uitzondering. En, niet te vergeten, het excellente acteerwerk van Ryan Gosling, die naast zwaargewichten als Philip Seymour Hoffman en Paul Giamiatti staat.

Gosling weet perfect de niet te stoppen ambitie van Stephen te verbeelden. Alles wat hij doet staat in het teken van de campagne. Als hij op wat smerigheid uit Morris’ verleden gaat zijn geweten knagen. Heel hard knagen. Moet hij hier iets mee doen? Of is zijn vertrouwen in Morris zo groot dat hij hem een misstap kan vergeven? Dan is er nog Stephens baas, Paul Zara, die er helemaal niet blij mee is dat zijn werknemer door de oppositie is benaderd en er vervolgens zijn mond over heeft gehouden. Journaliste Ida Horowicz zit intussen te stoken om zo met een vette primeur te kunnen komen. Clooney weet met deze lijnen spanningsboog gedurende de hele film hoog te houden. Wat gaat Stephen doen? Welke gevolgen zullen zijn besluiten hebben, zowel voor zichzelf als voor de campagne en Mike Morris?

the ides of march verwijst naar de dag (15 maart) dat julius caesar werd vermoord

Het is geen titel met grote openbaringen, met evolutionaire of nieuwe ideeën, wel deelt The Ides of March venijnige tikken uit aan de smerige spelletjes die in de politiek en media gespeeld worden. Dat maakt van The Ides of March geen meesterlijk werk, maar wel een ontzettend fijne, spannende film, waarin karakterstudie en thriller mooi samenkomen. En Gosling laat zien dat hij zich prima redt tegenover het superieure acteerwerk van Hoffman: de scène waarin Paul Stephen confronteert met zijn gedrag is prachtig.

George Clooney/George Clooney en Ryan Gosling

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.