From Paris with Love

John Travolta is een acteur die diepe dalen en hoge pieken heeft beleefd in zijn carrière. Als ik de critici mag geloven is From Paris with Love een dal. Het is geen hoogvlieger, vermakelijk is ie wel. CIA agent James Reese wordt gekoppeld met de menselijke bulldozer Charlie Wax, met wie hij een vage klus moet opknappen. Als deze operatie naar behoren wordt uitgevoerd kan James promotie verwachten. Er is wel een dingetje: Charlie is niet zo van de regels. Als verhaal stelt From Paris with Love, hoewel het is bedacht door Luc Besson, weinig voor.

De makers nemen een onduidelijk plot en nemen hier en daar wat onverwachte wendingen om de aandacht van de kijker vast te houden. Het vormt een mooi excuus om James en Charlie de hele film door te laten bekvechten, en dat werkt wel goed. Travolta neemt de onorthodoxe Charlie bloedserieus, tegelijk maakt hij van zijn personage een vet aangezet typetje. Grof in de mond, lak aan alles, kale kop, ringbaardje en een oorring. Alsof hij zo is weggelopen van de set van een gangsterdrama en toevallig in deze spionagefilm terechtkwam. Het kan aanstellerig worden genoemd, ik kan het waarderen. Travolta heeft zichtbaar plezier met zijn overdreven optreden en dat geeft From Paris with Love toch een adrenalinekick.

Waar de makers zich in verslikken is hun behoefte om From Paris with Love een dramatische toon te geven. James heeft het niet zo op geweld. Hoe meer de lijken zich opstapelen, hoe meer hij zich afvraagt wat hij aan het doen is. Als hij onder het bloed zit en zichzelf in de spiegel aankijkt is de verwarring en het verdriet in zijn ogen te zien. Het geeft zijn personage wat diepte, ik vind het niet zo passen in een over de top actiekomedie. Het drama en de harde grappen botsen met elkaar, net als de nuchtere James en opgefokte Charlie met elkaar clashen.

er komt een verwijzing voor naar pulp fiction. het raden laat ik aan jullie over.

Ik vind dat toch opvallen. Besson heeft eerder succesvolle thrillerdrama’s gedraaid zoals Leon. Hij kan echt wel een strak, samenhangend script schrijven. Het kan zijn dat daar het probleem ligt. Zijn idee is namelijk door een andere scenarist uitgewerkt, ene Adi Hasak, die hiermee zijn tweede script afleverde. Misschien dat Besson zijn ideeën voortaan het beste zelf kan uitwerken. Gelukkig is er nog de gelikte regie van Pierre Morel. Hij concentreert zich met zoveel liefde op de actie dat het manke verhaal snel vergeten wordt.

 

Pierre Morel/John Travolta en Jonathan Rhys Meyers

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.