Animal House

Animal House ga je niet kijken om het goed doordachte plot of de dieperliggende thematische lagen. Dit is een pure komedie waarin de energieke John Belushi eindeloos de aandacht opeist. En hij is niet eens het hoofdpersonage. Niet dat Animal House echt een hoofdpersonage kent. Eerder personages die van de ene bizarre siuatie in de andere belanden. We beginnen met het bevriende duo Larry en Kent, die zich graag bij een studentenvereniging willen aansluiten. Ze komen terecht bij de luidruchtige Delta Tau Chi, waar bier drinken en feesten aan de orde van de dag is.

Voor decaan Vernon Wormer zijn deze herrieschoppers een doorn in het oog en hij stelt alles op alles om deze vereniging weg te krijgen van de campus.

Animal House gebruikt zijn verhaaltje om zoveel mogelijk onbehouwen grappen in de scènes te proppen. Het is onsubtiele humor die graag ontregelt en negen van de tien keer nergens op slaat. Zo loopt Belushi tijdens een Togafeestje van de trap naar beneden, en komt in het voorbijgaan langs een gitarist die net een gevoelig liedje zingt. Belushi blijft even staan luisteren, grijpt ineens de gitaar en slaat hem stuk tegen de muur. Hij haalt zijn schouders op, zegt “sorry” en loopt onverstoorbaar verder. Je verwacht wel dat er wat gaat gebeuren, Belushi’s actie is zo extreem dat het toch weer onverwacht wordt. En juist omdat zijn agressie nergens wordt uitgelegd (de hele scène heeft geeneens een functie) is het zo bizar dat het grappig is.

had john beslushi de rol van john blutarsky niet aangenomen, dan zouden de makers zijn gegaan voor meatloaf

Deze humor loopt als een rode draad door de film. Animal House wilt ontregelen, een paar flinke klappen uitdelen, je wakker schudden. Als komedie uit 1978 kan het als rascistisch en seksistisch worden beschouwd, toch heb ik flink genoten van de lompe grappen. En zeker van Belushi’s robuuste karakter. Animal House kan het helemaal niets schelen of het tegen heilige huisjes aanschopt: dat is precies de bedoeling. Zeker als de Delta Tau Chi tegenover hun beschaafde tegenstanders komen te staan, is het contrast messcherp.

Je kan zeggen dat Animal House een anarchistische komedie is, waarin de gevestigde orde in de ballen wordt getrapt. In het uitzinnige slot komt die tegenadraadse houding het beste naar voren, als de Delta Tau Chi de parade tot op het bot verstoren. De makers en cast trekken alles uit de kast om nog een keer flink wat lol te beleven. De film mag dan draaien om een bende losgeslagen randdebielen, ze zorgen voor leven in de brouwerij.

John Landis/John Belushi en Tom Hulce

 

 

3 gedachten over “Animal House

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.