Seven Psychopaths

Seven Psychopaths, de tweede film van Martin McDonagh, gaat om scenarioschrijver Martin, die dagelijks de druk voelt om een geniaal script te schrijven. Hij komt op het idee van zeven psychopaten die de rode draad moeten vormen. Hij probeert alleen geen doorsnee psychopaten te vinden. Ze moeten wel iets van diepgang hebben. Het laatste wat hij wil is dat zijn film een typische Hollywoodtitel wordt vol kogels en bloed. Als zijn ietwat excentrieke vriend Billy het hondje van een maffiabaas ontvoert stapelen de problemen zich op.

En krijgt Martin genoeg inspiratie voor zijn script. Zoveel inspiratie dat het bijna onmogelijk wordt er een samenhangend geheel van te smeden. Ik heb deze film al eerder gezien op DVD en toen had ik er gemengde gevoelens bij. Toevallig was er een speciale vertoning van Seven Psychopaths in bioscoop De Uitkijk en besloot ik hem nog een kans te geven. Zou hij nu beter bevallen?

McDonagh heeft er het grootste plezier in om van genre te schakelen, zijn personages filosofische kwesties te laten bespreken en de meest krankzinnige psychopaten op te doen draven. Het begin is ijzersterk, daarna waaieren de ideeën steeds meer uit en wordt het verloop erg onvoorspelbaar. Dat is niet erg, wel als ik het gevoel krijg dat McDonagh zelf ook de weg uit het oog verliest. De scènes in de woestijn zijn wel leuk en ik begrijp dat McDonagh knipoogt naar de standaardhollywoodformule, het is ook erg langdradig. Daarbij worden niet alle lijntjes even goed afgewerkt. Zo is er één psychopaat die niet echt zijn plek in de plot vindt en wordt tijdens de eindcredits nog een plotstukje afgeraffeld.

de rol van charlie zou oorspronkelijk worden gespeeld door mickey rourke

Het is lastig geen parallellen te trekken met McDonagh zelf, die na zijn door critici hooggewaardeerde debuut In Bruges ongetwijfeld worstelde om met iets nieuws te komen. Ik vond In Bruges ook vrij overschat, het had tenminste focus, een helder uitgangspunt wat strak werd uitgewerkt. Seven Psychopaths verdrinkt net niet in zijn ideeën en wordt op het nippertje gered door de zwarte humor en de cast. Hoofdrolspelers Colin Farrell en Sam Rockwell hebben een fijne chemie en Christopher Walken is altijd wel goed. Als bonus komt Tom Waits nog even langs als één van de zeven psychopaten.

De speciale vertoning heeft mij dus niet van mening verandert. Ja, het is leuk hoe de personages het verloop van de film becommentariëren en dat iedereen Martin wil helpen met zijn script. Misschien moet Martin volgende keer met rust worden gelaten. Of zijn de zeven psychopaten gewoon te veel.

Martin McDonagh/Colin Farrell en Sam Rockwell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.