Hell or High Water

Hell or High Water is in de eerste plaats een symbolische film, een pamflet om verschillen tussen oud en nieuw en arm en rijk te laten zien. Ik heb helemaal niets tegen symbolische films. Mijn favoriete film, Eraserhead, is een en al Freudiaanse symboliek. En met een beetje goede wil kan The Rocky Horror Picture Show als pamflet voor seksualiteit worden beschouwd. Toch moest ik een kleine zucht onderdrukken toen ik doorhad dat deze moderne western vooral een boodschap wilde vertellen. Twee broers overvallen kleine banken om zo hun ranch te redden.

Ze worden op de hielen gezeten door sheriff Marcus, wiens pensioen binnen handbereik is. Verwacht geen spectaculaire achtervolgingen of schietpartijen. De filmers willen graag de personages exploreren en de situaties waar ze inzitten. De twee broers zijn opgevoed door een gewelddadige alcoholist en worstelen allebei met de gevolgen van zijn harde hand. Tanner is het ongeleid projectiel die de overvallen graag wat pit meegeeft, Toby de gescheiden binnenvetter. Marcus grijpt elke gelegenheid om zijn collega te jennen en ziet het opsporen van de broers als een laatste gedenkwaardige klus.

De makers willen zo graag laten zien wat de verschillen zijn tussen arm en rijk en verschillende generaties. Hoe Marcus verzucht dat de wereld zo is veranderd. Dat Toby en Tanner niet de gebruikelijke overvallers zijn. Hoe de twee broers proberen hun achtergrond te ontvluchten en Marcus ze als excuus ziet zijn pensioen voor zich uit te schuiven. Hell or High Water wordt voortgestuwd door zijn personages en thema’s en camoufleert zich als sociaal drama, western en karakterschets. Om de sfeer te laten broeien is gekozen voor muziek van Nick Cave & The Bad Seeds. De makers weten zo een onderhuidse spanning te creëren die op de drempel van de finale uitbarst.

de titel betekent dat wat de omstandigheden ook zijn, het doel moet hoe dan ook worden bereikt

Ik vind het altijd een genot naar Jeff Bridges te kijken, die hier wegkomt met zijn pesterijen naar zijn collega. Ben Foster geeft de losgeslagen Tanner een menselijk randje zodat hij niet puur een psycho is. Hij mag dan een sterke voorliefde hebben de trekker over te halen-zeker op het eind-je weet waar hij vandaan komt. Niet al zijn daden zullen worden vergeven, ik had enigszins begrip voor zijn karakter. Samen met Toby vormt hij een aandoenlijk koppel dat koste wat het kost hun ranch wil redden. Goedschiks, of kwaadschiks. Hell or High Water is dan niet direct mijn smaak, door de beelden, het acteerwerk en de soundtrack is het weldegelijk een sterke sferische titel. 

David Mackenzie/Chris Pine en Ben Foster

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.