Train to Busan

Van alle zombies die ik heb gezien steken die uit Train to Busan er met kop en schouders bovenuit. Deze ondode menseneters zijn snel en nietsontziend en struikelen letterlijk over elkaar voor een smakelijk hapje. Om de spanning te verhogen heeft regisseur Sang-ho Yeon gekozen voor een bijzondere locatie: een trein. Het verhaal is erg simpel: zakenman Seok-Woo brengt zijn dochtertje per trein naar haar moeder. Dit plan krijgt bruusk een gruwelijke wending als een besmette vrouw aan boord komt. Snel verandert de treinrit in een waanzinnig slachtveld.

Net als in andere zombiefilms gaat het om overleven en ontstaan er verschillende groepen overlevers. Zo is er een koppel dat op het punt staat ouders te worden, is er een groepje tieners aan boord, twee zussen op leeftijd en een mysterieuze zwerverachtige man. Hoewel iedereen zo zijn eigen sores heeft, gebruikt Yeoh de andere personages om Seok-Wook tot actie te dwingen. Op dit gebied is deze zombietitel dus niet echt nieuw te noemen.

Wat Train to Busan onderscheidt van zijn genregenoten is de agressieve toon die steeds sterker wordt. Het begint met een intens bloedbad in de trein zelf, waarop de overlevenden zich verschansen in een coupé. Wanneer ze uitstappen op een station, waar het leger ze zou moeten opvangen, trekt Yeon alle registers open en laat een stroom van krijsende zombies los op de slachtoffers. De zombies kunnen net worden tegengehouden door glazen deuren, hun honger naar mensenvlees is zo groot dat ze door de deuren heen breken. In hun haast struikelen ze over elkaar waardoor golven van zombielichamen ontstaan. Dit is een van de beste en angstaanjagende scènes die ik ooit in dit genre heb gezien.

dit is de eerste zuid koreaanse zombie actie thriller

Yeon gaat nog verder door ook de wreedheid van de mensen zelf te benadrukken. Als de trein doorrijdt en de uitgeputte overlevenden zich willen aansluiten bij een grotere groep, worden ze weggejaagd. Want wat nu als ook zij besmet zijn? Opdonderen jullie! Verbouwereerd lopen de helden door naar de volgende coupé waar ze de rit verder uitzitten, tot iemand besluit wraak te nemen.

In de finale weet Yeon horror en drama prachtig in beeld te brengen. Voor heel even was ik bang voor een eind in de geest van Night of the Living Dead, gelukkig heeft Yeon een net wat minder cynisch wereldbeeld. Dat laatste shot is werkelijk fantastisch. Train to Busan is een van de betere zombiefilms en kan zich een moderne klassieker noemen.

Sang-ho Yeon/Yoo Gong en Su-an Kim

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.