Avengers: Infinity War

Pathé de Munt heeft ook Dolby Cinema. Volgens een medewerkster is dit nog beter dan IMAX als het gaat om beeld en geluid. Leuk idee om daar ook eens naartoe te gaan. Nu bezoek ik weer een 4D voorstelling, Avengers: Infinity War. In 3D. Deze titel is een cumulatie van tien jaar superheldenfilms en zou een klapper moeten worden. Ik heb niet of nauwelijks voorkennis van de superhelden of de series waarin zij spelen. Ik heb alleen de eerste Avengers gezien, die ik slechts kan beschrijven als “teleurstellend”. Maar hé, wie weet wat dit gaat worden.

De Hulk, Iron Man, Spiderman, Black Panther, Thor, Black Widow, Scarlet Witch, Vision, Doctor Strange en nog veel meer gaan het opnemen tegen Thanos, een psychopaat die op zoek is naar stenen die hem oppermachtig maken. Dit plot geeft de makers de kans tal van zijpaadjes te bewandelen en de personages te laten worstelen met hun eigen sores. Dat zijn er nogal wat.

Links van mij zitten twee piepjonge meisjes (serieus, is er nog leeftijdscontrole tegenwoordig?) die de hele film lang dingen roepen als “oh my god!”, “waarom ziet ie er nou zo goed uit”, “aaaah dat is stan lee!” en kreetjes slaken als hun favoriete personage verschijnt. Als ik het goed heb bijgehouden is dat Iron Man. In elke andere situatie zou ik mij vreselijk storen aan dergelijk publiekscommentaar, nu vind ik het erg vermakelijk. Dit is het publiek waar de film voor is bestemd en zo te horen landt die goed.

de film is zo populair dat die in de imdb top 250 staat

Ik moet zeggen dat ik Avengers: Infinity War ook kan waarderen. Meer dan dat. Ik hou de verhaallijnen en namen nauwelijks bij, de makers zijn er wonderwel in geslaagd om actie, humor en ernst te combineren. Terwijl de stoelen heen en weer bewegen vergaap ik mij aan het visuele spektakel en leef zelfs mee met de superhelden. Het is een overweldigend popcornspektakel dat duidelijk probeert de verwachtingen te overtreffen.

Ik denk dat dit de hoofdreden voor de filmers is geweest om tijdens de finale een totaal onverwachte bocht te nemen. Ik geloof het niet. Gaan de regisseurs écht deze kant op, slaan ze écht deze weg in? De meisjes links van mij hebben zakdoekjes gepakt. Ik hoor ze snikken. “Dit is toch geen fokkin einde!” roepen ze als het beeld op zwart gaat. En juist daarom ís dit het perfecte einde. Een einde waarmee de makers lef tonen. Als je het achteraf analyseert klopt het absoluut niet en wat er precies gebeurt is mij een raadsel, dit maakt helemaal niets uit. Ik heb zelden meegemaakt dat een zaal zo verbijsterd, zo verbouwereerd  op een film reageert.

Chapeau.

Anthony Russo & Joe Russo/Robert Downey Jr. en Chris Hemsworth

3 gedachten over “Avengers: Infinity War

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.