The Hitman’s Bodyguard

In het begin van The Hitman’s Bodyguard worden een vrouw en kind doodgeschoten door de wrede dictator Vladislav Dukhovich. Hij wordt opgepakt en moet in Den Haag worden berecht. Huurmoordenaar Darius Kincaid is een belangrijke getuige in deze zaak en moet getransporteerd worden naar Den Haag. Onder begeleiding natuurlijk. Als zijn bescherming wordt kapotgeschoten moet hij op zoek naar een alternatief. Welk beter alternatief dan een bodyguard die zijn gekoesterde Triple-A status kwijt is geraakt en nu werkt voor paranoïde zakenmannen?

Om het verhaal nog smeuiger te maken kennen Darius en Michael elkaar van een vorige klus en heersen er nogal wat spanningen tussen ze. Darius heeft dan ook nog eens verknipt liefje dat achter de tralies zit en Vladislav wordt stiekem de hand boven het hoofd gehouden. Ik zou toch zweren dat dit een komedie was. Maar dit zijn wel pittige personages en verhaallijnen. Als The Hitman’s Bodyguard zijn finale nadert komen de makers nog met een twist die in tijden van terrorisme niet helemaal goed valt.

Ondanks de verrassend zware en gewelddadige toon is dit nog een erg vermakelijk titel. Dat is vooral te danken aan de optredens van Samuel L. Jackson (Darius) en Ryan Reynolds (Michael), die de hele film lang bekvechten en elkaar uitmaken voor alles wat mooi en lelijk is. Darius gaat gewoon mee met de stroom, Michael plant het liefst een minitieus schema uit. Jackson weet perfect een “onoverwinnelijke” huurmoordenaar neer te zetten, Reynolds kan als geen ander met een uitgestreken gezicht sarcastische oneliners spuwen.

Een opvallende rol is die van Gary Oldman als Vladislav Dukhovich. Hij gebruikt een vet aangezet accent maar zijn Engels sijpelt er nog steeds doorheen. Het is een detail, Oldman weet de dictator overtuigend genoeg neer te zetten. Het is niet het meest originele personage, Vladislavs aanwezigheid geeft The Hitman’s Bodyguard wel zijn dramatische motor.

de film was oorspronkelijk bedoeld als drama, en is in twee weken herschreven om het een komische noot te geven

De Hollandse tint mag niet onvermeld blijven. Ik weet nog dat er behoorlijk wat mediaandacht aan The Hitman’s Bodyguard werd geschonken omdat er in Amsterdam is gefilmd. Het is erg leuk om bekende decors te zien en plaatsen waar ik regelmatig kom. Kan ik achteraf nog zeggen de plek te hebben bezocht waar Reynolds over de grachten scheurde.

The Hitman’s Bodyguard is een vermakelijke actiefilm en wordt gedragen door de chemie tussen Reynolds en Jackson. Het is ook een titel die van mij wel een vervolg mag krijgen. Wie weet zit hier iets in als in Lethal Weapon.

Patrick Hughes/Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson

Een gedachte over “The Hitman’s Bodyguard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.