Reservoir Dogs

In hoeveel overvalfilms kom je criminelen tegen die voor de klus nog even gaan ontbijten in een restaurant, de betekenis van “Like a Virgin” doorgronden en discussiëren over het belang van fooien geven? In Quentin Tarantinos debuut Reservoir Dogs draait het om een overval die uit de hand loopt. De overvallers vluchten naar het afspreekpunt en komen tot de conclusie dat er een mol in de groep zit. Dat één van de overvallers een ernstige schotwond heeft en er een onvoorspelbare psychopaat in hun midden blijkt te zijn, maakt de situatie er niet beter op. 

Tarantino staan niet bekend als de gevoeligste of fijnzinnigste filmer en dat is goed terug te zien in zijn debuut. Nog afgezien van de vuilbekkerij zijn er scènes die 26 jaar na dato nog altijd rauw overkomen. Neem nou de oorscène. Mr. Blonde, de psycho van de groep, is alleen met een agent die op een stoel zit vastgebonden. Hij maakt de agent vriendelijk duidelijk dat het hem niets uitmaakt of hij gaat vertellen wie de mol is. Mr. Blonde vindt het gewoon leuk om agenten te martelen. Hij haalt een uitklapbaar scheermes uit zijn schoen, zet een muziekje op en gaat doodgemoedereerd aan de slag. Het afsnijden van het oor wordt nog buiten beeld gehouden, wel laat Tarantino ons de verminkte kop van de agent zien. Mr. Blonde heeft intussen de grootste pret.

Of neem Mr. Orange, die de buikschot heeft geïncasseerd. Haast de hele film lang ligt hij krijsend van de pijn in een plas bloed die steeds groter wordt. Soms zakt hij weg, om op de juiste momenten bij bewustzijn te komen. Zijn bloederige aanwezigheid werkt als herinnering aan het geweld dat plotseling kan uitbarsten. In een andere actiefilm zou zoiets ingezet worden als dramatisch element. Tarantino laat de personages over hem heen ruzie maken en geeft Reservoir Dogs zo de toon van een donkere komedie.

de echte naam van mr blonde is vic vega en hij is de broer van vince vega. precies de vince vega uit pulp fiction, ook van tarantino

Deze cynische toon wordt constant aangehouden en geeft Reservoir Dogs zijn scherpe rand. In het universum van Tarantino wordt geweld op brute wijze in beeld gebracht, in zijn debuut zet hij tot op het ondraaglijke af door. Geen wonder dat deze titel een cultstatus heeft gekregen. Je vergeet bijna dat Reservoir Dogs de ultieme onafhankelijke film is, gemaakt met een laag budget. Er zijn opmerkelijke dialogen, sterk acteerwerk en een scenario dat heen en weer springt door de tijd. Maar wat vooral bijblijft is dat deze film gewelddadig is. Heel erg gewelddadig.

Quentin Tarantino/Tim Roth en Harvey Keitel

 

2 gedachten over “Reservoir Dogs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.