Bovennatuurlijk nv

Thomas Vanbrabant is een beginnend filmmaker uit België die vroeg of ik zijn kortfilm Bovennatuurlijk nv wilde bespreken. Altijd leuk als zoiets gevraagd wordt. Bovennatuurlijk nv gaat over een gelijknamig bedrijf dat superhelden (of beter gezegd mensen met superkrachten) onder de hoede neemt. Denk aan een literair agentschap, maar dan voor mensen met speciale krachten. De jongen met de krachten heeft Lars en hij en zijn vader willen graag dat Bovennatuurlijk nv hen verder helpt.

Vanbrabant kiest als achtergrond een café en een steegje, waardoor dit bovennatuurlijke gegeven naar een alledaags decor wordt gebracht. Cameraman Kris van de Sande kleurt het beeld in met donkere tinten waardoor er toch ook een dromerige sfeer ontstaat. Bovendien voel je vanaf het begin al dat dit verhaal een angel heeft die steeds verder naar binnen wordt geduwd.

Het acteerwerk en script zijn wisselend van kwaliteit. Mattias Goovaerts is leuk als een van de oprichters van Bovennatuurlijk nv en ook Wim Wets als de vader doet het goed, Zander van Campen is zwak als de jongen met superkrachten. Misschien komt dit omdat hij de jongste is, hij viel als acteur zijn uit de toon. Als hij zijn dialogen uitspreekt komt hij eerder over als acteur die probeert te acteren dan als acteur die optreedt.

De grote charme van Bovennatuurlijk nv is dat onder het absurde verhaal de thema’s stromen. Hoe bizar het allemaal ook is, Vanbrabant heeft voelbaar een boodschap, iets wat hij wil vertellen. Het is niet voor niets dat dit gaat om een vader en zoon die vertegenwoordigd willen worden door het bedrijf, of dat de vader opmerkt dat zijn zoon de voetballersgenen die heeft doorgekregen. In plaats van het publiek te laten interpreteren wat er precies gezegd wordt, legt Vanbrabant zijn personages een keurige uitleg in de mond. Dat is helemaal niet nodig. De kijker zoekt dat lekker zelf maar uit.

Bovennatuurlijk nv heeft een erg leuk gegeven dat op zowel dramatische als komische wijze wordt uitgewerkt. Zoals de oprichters van Bovennatuurlijk nv opmerken, als je de wereld kan redden, waarom zou je dit dan gratis doen? Het is een vraag waar je behoorlijk wat boeken en films mee kan vullen, in zijn kortfilm geeft Vanbrabant zijn visie erop. Als hij volgende keer betere acteurs inzet en zijn script wat strakker krijgt, kan hij weleens een veelbelovende filmmaker in het Vlaamse filmlandschap worden. Een naam om in de gaten te houden.

Thomas Vanbrabant/Mattias Goovaerts en Wim Wets

 

Een gedachte over “Bovennatuurlijk nv

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.