The Men Who Stare at Goats

Er zijn van die films die onder de radar glippen omdat ze zich afspelen in een eigenzinnig wereld met eigenzinnige personages. Frank bijvoorbeeld. Of The Men Who Stare at Goats. In deze titel gaat het over een speciale militaire eenheid die getraind wordt in paranormale technieken. Zo leren ze telepathisch contact te maken of dwars door muren te rennen. Het is geen hilarische komedie of een heftig drama. Meer iets dat er tussenin zit. Het wordt nog absurder wanneer je weet dat dit gebaseerd is op ware feiten: John Ronson schreef een boek over de New Earth Army die een stukje humaniteit in de oorlog wilde brengen.

In de film komt journalist Bob Wilton in Irak Lyn Cassady tegen. Deze aanvankelijk gesloten soldaat maakt deel uit van de paranormale groep en beweert op een missie te zijn. Uit zijn verhaal blijkt de groep te bestaan uit een stel hippies met veel respect voor de natuur. Ze worden getraind om hun geest als wapen in te zetten en via drugs hun paranormale gaven te ontdekken en ontwikkelen.

Regisseur Grant Heslov maakt van The Men Who Stare at Goats een film die nog het best als “apart” kan worden omschreven. Door het absurde gegeven bloedserieus te benaderen krijgt de titel een erg vervreemdende, ongemakkelijke lading. Moet er nu worden gelachen, of is het stiekem best wel erg wat er gebeurt? Toch werkt zijn manier van regisseren en biedt The Men Who Stare at Goats een aantal zeer vermakelijke scènes. Opvallend is dat Heslov een aantal scènes van een afstand filmt, alsof hij wil de gene van het moment wil benadrukken. Het heeft iets weg van de gebroeders Coen en levert gortdroge humor op. 

er wordt erg vaak gesproken over de krachten van de jedi. kenners weten natuurlijk dat ewan mcgregor een jedi speelde in star wars

Het wil ook helpen dat de acteurs in de toon meegaan. Ewan McGregor is goed als de wanhopige Bib Wilton, Jeff Bridges zet een uitgebluste versie van The Dude neer, Kevin Spacey is perfect als een competitieve deelnemer van de New Earth Army. De showsteler van The Men Who Stare at Goats is George Clooney als Lyn Cassidy. Hij mag er dan van overtuigd zijn speciale gaven te hebben, Clooney maakt van Lyn geen karikatuur. Eerder een personage met tragiek, iemand die op zoek is naar zijn eigen pad in het leven. Het is een van zijn beste acteerprestaties.

The Men Who Stare at Goats zal ongetwijfeld uitgroeien tot een culttitel, een film die kan rekenen op een schare groep fans.

Grant Heslov/Ewan McGregor en George Clooney

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.