As Above, So Below

Dit is een film die mij aangenaam heeft verrast. Het is geregisseerd door John Erick Dowdle, eerder verantwoordelijk voor het gruwelijke The Poughkeepsie Tapes. As Above, So Below hoort thuis in de found footage genre en volgt een groepje grafschenners die zoeken naar de Steen der Wijzen. In de catacombes van Parijs. Natuurlijk gaat dit mis, natuurlijk wordt er rondgestrooid met vage jumpscares, natuurlijk valt er wat op te merken over deze titel. Toch werd ik gegrepen door de claustrofobische, duivelse sfeer.

Hoofdpersoon Scarlett voert de groep. Zij wil de steen in handen krijgen, de rest van de groep is geïnteresseerd in de schatten die er moeten liggen. Vanaf het moment dat ze de tunnels ingaan, krijg ik het benauwd. En die tunnels worden steeds kleiner en smaller. Het helpt ook niet dat alles gefilmd wordt met kleine camera’s waardoor alles er nog krapper uitziet.

Er gaan nogal wat verhalen de ronde over de Parijse catacombes, zo zou het toegang verschaffen tot de Hel. Jaren geleden is er nog een “documentaire” geweest op YouTube, waarin een raadselachtige verdwijning werd onderzocht. Dowdle heeft dit gegeven met beide handen aangepakt en weet er een spookachtige rit van te maken. Hoe dieper de groep gaat, hoe onwerkelijker de expeditie wordt. Tunnels storten in, ingangen worden afgesloten, cults en vreemde wezens die rondlopen. Omdat alles haarscherp in beeld wordt gebracht weet Dowdle de tochtige, donkere tunnels op zintuigelijke wijze tot leven te wekken. Als de groep over een laag botten moet tijgeren en iemand blijft vastzitten, raak ik zelf in paniek. Afschuwelijk als je geen kant meer op kan. In godsnaam, maak je zelf los!

dit is de youtubedocumentaire over de man die verdween in de catacombes

De nachtmerrie is helemaal compleet als de groep noodgedwongen dieper moet gaan en ze zich beseffen dat ze vastzitten in een cirkel. Een cirkel die met elke afdaling erger wordt. Iedereen krijgt te maken demonen, zondes uit het verleden. Het wordt steeds benauwder, steeds bloederiger en tegen de tijd dat de uitgang in zicht komt is de groep uitgedund. De laatste scène draait Dowdle de zaken nog even om. Zijn de personages nou echt veilig of wordt er nog een duivelse truc uitgehaald?

As Above, So Below is niet de meest innovatieve horrorfilm, Dowdle heeft wel een bloedspannende rit uitgezet. Ik heb mij anderhalf uur vermaakt en hoopte vurig dat de personages spoedig weer in de buitenlucht stonden. Al is het maar omdat ik het zelf zo verschrikkelijk benauwd kreeg.

John Erick Dowdle/Perdita Weeks en Ben Feldman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.