1 Jaar FilmBekeken

Het is 8 januari als ik La La Land zie, de eerste film die ik voor FilmBekeken recenseer. Op 27 februari staat hij online. In de tussenliggende periode maak ik volop gebruik van mijn Cinevillepas en moet een flinke inhaalslag maken: in een week tijd recenseer ik elf films. Ik heb nog geen minimum woordenaantal, voeg geen afbeeldingen of trailers in. De stukken zijn bedoeld als een filmdagboek, waarin ik de besprekingen combineer met anekdotische vertellingen. 280 recensies verder hebben de site en de toon van de stukken een reis gemaakt die nog steeds voortduurt. 

Voor mijn recensies gebruik ik een sjabloon waarbij naam van regisseur en cast boven worden geplaatst. Vanaf Mommy worden die vermeldingen naar beneden verhuisd. Swiss Army Man is de eerste recensie met een trailer en Rock the Kasbah heeft de eer om de eerste stericoon te krijgen. Op 23 juni is de eerste mijlpaal op FilmBekeken: The Room markeert de honderdste recensie.

Met De Surprise kleur ik voor de eerste keer buiten de lijntjes en schrijf een brief aan Jeroen van Koningsbrugge. Ik ben het ook beu om steeds weer na te denken welk cijfer ik een film wil geven. Bij Maniac Nurses laat ik het beoordelen los.

De behoefte mijn gedachtes over een film te noteren blijft weldegelijk bestaan. Ik koop een notitieboekje en gebruik hem voor het eerst bij Oesters van Nam Kee. Intussen blijft mijn site niet onopgemerkt voor de wereld. Ik krijg van een filmmaker het verzoek zijn regiedebuut The Story of 90 Coins te recenseren en wordt gemaild door Walk This Way om News From Planet Mars en Not My Day te bespreken. 20 juli is een bijzonder moment voor FilmBekeken: filmmaker Kees van Hattum mailt mij in verband met zijn Star Wars fan film. Het gevolg is het eerste interview op deze site.

26 augustus komt met Rocky een eind aan het publicatieritme. De volgende recensie, Planet of the Apes, volgt twee dagen later, op 28 augustus. Vanaf Kedi gebruik ik ook afbeeldingen. Zo is er niet alleen iets te lezen maar ook wat te zien. Ik krijg nog eenmaal een verzoek tot het bespreken van een film, Manifesto. Borg/McEnroe is een geschikte film om te beginnen met weetjes.

You Were Never Really Here is (voorlopig) de laatste keer dat ik de opmaak aanpas en sindsdien hou ik mij daar ook aan. Het meest recente hoogtepunt voor FilmBekeken is de Filmtop. Er staan nog niet zo heel erg veel titels in, deze lijst zal zeker nog groeien. Een mooi voornemen voor dit jaar.

PS: neem ook eens een kijkje op Gedachtestroom. Schijnt ook de moeite waard te zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.