The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Via The Nostalgia Critic ben ik op een Netflixtitel gekomen waarin Adam Sandler een erg mooie rol speelt: The Meyerowitz Stories (New and Selected) van Noah Baumbach. In deze titel wordt Sandler bijgestaan door Ben Stiller, Dustin Hoffman, Elizabeth Marvel en Emma Thompson. Niet de minste namen. The Meyerowitz Stories is een karakterstudie van vader Harold, zoons Danny en Matthew en dochter Jean. Harold is een narcistische kunstenaar die nooit zijn grote doorbraak heeft beleefd, zijn kinderen komen van verschillende vrouwen. Danny heeft nooit aandacht gekregen van zijn ouders, Matthew werd altijd de hemel ingeprezen, Jean is eerder een toeschouwer.

Wanneer ze in dezelfde ruimte zitten probeert iedereen elkaar te bereiken, er is volop miscommunicatie.  Matthew probeert Harold duidelijk te maken dat hij een eigen bedrijf heeft opgericht, Harold vertelt doodleuk dat zijn werk tentoongesteld gaat worden. Danny wil Harold zeggen dat hij een oude vlam heeft ontmoet, als reactie vertelt Harold over zijn ontmoeting met Sigourney Weaver. Baumbach voorziet zijn personages van neurotische kenmerken zodat er steeds sprake is van botsende persoonlijkheden. En die botsingen worden met flair uitgevoerd.

Matthew, Danny en Jean Meyerowitz in de wachtkamer

Baumbach dwingt ieder ook hun pantser te laten zakken. Ze houden eventjes hun smoel dicht, zeggen simpelweg “sorry”, hebben aan één oogopslag genoeg om hun kwetsbaarheid door te laten schemeren. De familieleden zijn geen typetjes, lopen rond met frustraties die gestaag naar de oppervlakte borrelen. Tegen het eind van de film geven Danny en Matthew een emotionele speech. Na al het (bek)vechten laten ze zien wie ze écht zijn, wat ze nu écht willen zeggen. Ze accepteren wie hun vader is en vergeven hem voor wat hij hen heeft aangedaan. Ze zijn niet voorzien van een compleet andere persoonlijkheid, wél hebben ze rust. Vrede. Ze zijn een ervaring rijker.

als je de titel vertaalt naar het hindi krijg je “yeh din ka kissa”, dit betekent “het verhaal van de dag”.

Net als in Punch Drunk Love zet Sandler in The Meyerowitz Stories een prestatie neer die niet hysterisch is, maar wel tragikomisch. Hij weet te ontroeren als hij met zijn dochter praat of zijn broer confronteert met het verleden. Als hij uit zijn dak gaat en tegenstanders confronteert met een scheldkanonade, snijdt Baumchach naar een andere scène. “Ja, sorry daarvoor, ik zal de rust terugbrengen,” lijkt de regisseur te zeggen. The Meyerowitz Stories is een absurd, komisch drama waarin de personages wanhopig zoeken naar verlossing. Het gaat over de relaties tussen ouders en kinderen, succes, afgunst, verwaarlozing en acceptatie. Het doet nog het meest denken aan de films van Woody Allen, maar dan scherper, venijniger en met meer verstoring tussen de personages.

Noah Baumbach/Adam Sandler en Ben Stiller

 

2 gedachten over “The Meyerowitz Stories (New and Selected)

  1. Baumbach films hebbende een bepaalde vibe die me persoonlijk meestal niet ligt waardoor ik vaak geen connectie met z’n films kan maken. Dat is de reden dat ik deze nog niet gezien heb, maar ben ergens wel benieuwd omdat ik veel positieve dingen er over heb gehoord.

    1. dat idee heb ik ook. ik heb wel eens de term “navelstaarderig” gelezen. om de één of andere reden vond ik deze erg sterk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.