Sharknado 4: The 4th Awakens

De Sharknado-reeks telt inmiddels vijf delen en mijn vrienden en ik hebben het ambitieuze plan om elk deel gezien te hebben. Drankje, snackje, film op en genieten van de onzin die de makers hebben bedacht voor Sharknado 4: The 4th Awakens. Wat onzin is het. De film is net begonnen als er in Las Vegas een tornado ontstaat die recht op een aquarium(?) afgaat waar menshaaien(!) in zitten en zo een nieuwe sharknado veroorzaakt. Te veel uitleggen is zonde. Bovendien is de plot zo onnavolgbaar dat uitleggen nauwelijks lukt.

Het is traditie bij de Sharknado’s om de cast vol te proppen met cameo’s. Zo is zanger Corey Taylor te zien, worstelaar Seth Rollins, komt David Hasselhoff weer opdraven als vader van Fin, en schijnen er nog wat YouTube-persoonlijkheden rond te lopen. Er zijn zelfs nieuwslezers die zichzelf spelen en een gouverneur die wat zinnen mag zeggen.

Deze film kan verder onmogelijk beoordeeld worden. Niet als je er serieus naar kijkt. De effecten ogen alsof Adobe After Effects net is ontdekt, het acteren is abominabel slecht (Tara Reid overtuigt nog het meest als robot) en de dialogen lachwekkende oneliners. Garey Busy spant hier de kroon door zijn teksten met moeite uit zijn mond te krijgen. Zoals een goede vriend van mij opmerkt, “die gast is echt dronken”. Ik lege nog uit dat Busey ooit een bijna fataal ongeluk heeft gehad op de motor. Hoe meer ik luister naar de moeizame en robotachtige dictie van de acteur, hoe meer ik overtuigd ben van het gelijk van mijn vriend.

de filmtitel, poster en intro zijn bedoeld als persiflage op star wars: the force awakens

Maar deze Sharknado kan niet serieus worden genomen en de makers weten dat. Goed, het is slechte smaak, maar dan wel slechte smaak waarin een vette knipoog wordt gegeven. De makers doen er alles aan om van Sharknado 4: The 4th Awakens een “zo-slecht-dat-ie-goed-wordt” ervaring te maken. Dit lukt door die cameo’s (godbetert Duane “Dog” Chapman heeft een paar seconden schermtijd) die verrukkelijke over de top oneliners mogen spuwen.

Toch is deze film niet zo heel erg leuk. Het is het vierde deel, dan moeten de makers dit werk ergens serieus nemen. Er wordt een rampzalige poging om, nou ja, iets af te leveren. Sharknado 4: The 4th Awakens heeft de originaliteit van het eerste deel al lang verloren (geef toe, het gegeven ís origineel) en is vooral een vermoeide herhalingsoefening, een geforceerde persiflage op wat ooit nog een leuke parodie was. Natuurlijk gaan we deel vijf ook nog kijken, ik ben vooral benieuwd of er meer bekende koppen in zitten.

Anthony C. Ferrante/Ian Ziering en Tara Reid

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.