Mad Max: Fury Road

Toen Mad Max: Fury Road in 2015 in de bioscoop uitkwam vielen mij twee dingen op: hij is erg goed te doen in 3D én weet moeiteloos het origineel te overstijgen. De versie met Mel Gibson uit 1979 is ook rauw en gewelddadig, deze Mad Max legt de lat toch een stuk hoger. De originele Mad Max trilogie nam de tijd om Max Mad te maken, in deze remake is hij dat vanaf het begin. Tom Hardy speelt de titelrol en ontmoet Furiosa (Charlize Theron), een rebel die zich verzet zich tegen de tirannieke Immortan Joe. Dit alles speelt zich af in het postapocalyptische Australië.

Door straling worstelt iedereen met tumors en mutaties en er is een schreeuwend tekort aan water. George Miller is duidelijk verzot op zijn verschrikkingsoord en heeft het volgestopt met bizarre vondsten. Hij besteedt aandacht aan werkelijk elk detail, of het nu de vormgeving is, de taal die wordt gesproken, of de cult van Immortan Joe waarin iedere onderdaan ervan droomt naar de poorten van Valhalla te rijden.

Max, zo wordt direct duidelijk gemaakt, wil maar één ding: overleven. In deze remake heeft Hardy lang niet zoveel tekst als Gibson destijds, dat maakt helemaal niet uit. Hardy zet zijn personage neer als een primitief beest en gromt zich een weg door de film. Meer nog dan Gibson weet hij bovendien die brandende blik van waanzin in zijn ogen te krijgen. Hij wordt achtervolgd door demonen die continu tegen hem praten, schreeuwen, verwijten naar hem gooien. Als je het waagt Max boos te maken kan je behoorlijk wat tegengas verwachten, zeer waarschijnlijk in de vorm van fysiek geweld.

in plaats van een script werd gebruik gemaakt van uitgebreide storyboards

Furiosa is een waardige medestander voor Max en geeft deze Mad Max flink wat vrouwenkracht. Al heeft Theron meer te doen en te zeggen, Hardy weet haar met gemak te domineren in schermaanwezigheid. Maar als zij in haar eentje staat en het gevecht aangaat laat zij zien behoorlijk wat energie te hebben.

Het is een prestatie op zich van regisseur George Miller dat hij met nauwelijks een plot toch zo’n adrenalinetrip weet neer te zetten. De herkijkwaarde van deze remake is, in tegenstelling tot het origineel, hoog. Kwam Max destijds in deel 2 pas echt goed op gang, Miller zet nu vanaf de eerste tel de film in de hoogste versnelling. Het voorspelt veel goeds voor het aangekondigde vervolg dat nog moet verschijnen. Ik ben benieuwd hoe Mad Max dan gaat worden.

George Miller/Tom Hardy en Charlize Theron

 

 

2 gedachten over “Mad Max: Fury Road

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.