The Rocky Horror Picture Show

The Rocky Horror Picture Show begint met de iconische lippen die Science Fiction/Double Feature zingen. Er wordt verwezen naar sciencefiction-, horror- en avonturenfilms als King Kong en The Day The Earth Stood Still. Dan worden de twee hoofdpersonages geïntroduceerd, Brad en Janet. Ze gaan trouwen en besluiten voor het officiële jawoord hun oude professor op te zoeken, dokter Scott. Onderweg krijgen ze autopech en vinden onderdak in een barok kasteel. Ze weten niet dat dit het onderkomen is van Frank-N-Furter, een krankzinnige wetenschapper van de planeet Transexual Transylvania.

Frank-N-Furter heeft zijn eigen wezen gecreëerd, de blonde en supergespierde Rocky, bedoeld om zijn “spanningen” te verlichten. Zijn dienaren Riff Raff en Magenta, broer en zus met een broeierige relatie, zijn minder gecharmeerd van de blonde spierbundel.

De plot is volslagen idioot en werkt perfect. De film neemt zichzelf geen tel serieus en slingert vrolijk van lied naar lied. “The Time Warp” bijvoorbeeld, of “Sweet Transvestite“. Elke scène heeft wel een verrassing in petto. De toon is dramatisch, melancholisch, zwoel en erotisch. De enige constante is het enthousiasme van de acteurs, die voelbaar plezier hebben in de onvoorspelbaarheid van dit verhaal. Vooral Susan Sarandon als Janet gooit zich vol overgave in een potje overacteren. En natuurlijk is er Tim Curry, die als Frank-N-Furter misschien wel het beste optreden uit zijn – toen nog jonge – carrière geeft. Het zou de ultieme reden kunnen zijn dat The Rocky Horror Picture Show overeind blijft en überhaupt een geheel vormt.

de film wordt nog wekelijks gedraaid in dezelfde duitse theater en heeft het record voor langst vertoonde film ooit

De film is gebaseerd op de broadwayversie (allebei geschreven door Richard O’Brien), en hoewel de broadwayversie wel zeer succesvol was, moest de film meer geduld hebben. Aanvankelijk was het een flop, tot het tijdens nachtvoorstellingen werd gedraaid. Het trok een select publiek en groeide daarna uit tot een cultsensatie. Nu wordt het beschouwd als één van de klassiekers van de nachtcinema. Hij wordt nog vaak gedraaid in de bioscopen en vindt soms zelfs zijn weg naar Nederland.

Hoe krankzinnig de potpourri ook is, tussen de vetgedrukte regels door is weldegelijk een boodschap te lezen. Dat het helemaal niet erg is om anders te zijn. Dat je je eigenheid moet omarmen, of je nou vrouw of man bent. Van begin tot eind is The Rocky Horror Picture Show een spectaculaire show waarin seksualiteit en een uitbundige levensstijl worden gevierd.

Jim Sharman/Tim Curry en Richard O’Brien

 

Een gedachte over “The Rocky Horror Picture Show

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.