Creep 2

Netflix bood vorig jaar een verrassing aan in de vorm van Creep, een psychologische thriller/horror die draait om de mysterieuze Josef. Toen wilde hij een video over zichzelf maken omdat hij doodziek was en op sterven lag. In Creep 2 noemt hij zichzelf Aron en wilt hij zijn nalatenschap als seriemoordenaar vastleggen. Sara, een filmmaakster die wanhopig probeert een webserie op te zetten, heeft haar twijfels bij de onvoorspelbare Aron. Toch besluit ze toe te happen. De eerste Creep was gemaakt aan de hand van geïmproviseerde dialogen tussen regisseur Patrick Brice en hoofdrolspeler Mark Duplass. In Creep 2 wordt een strakkere lijn gehanteerd.

We weten direct dat Aron labiel is (en dan druk ik mij nog zachtjes uit) en wat we kunnen verwachten wat betreft plot. Wat ook helpt is dat Sara qua personage steviger in haar schoenen staat dan Aaron in deel één. Aron probeert haar uit de comfortzone te duwen, Sara’s reactie blijft koeltjes. Sterker nog, ze pakt hem keihard terug. En dit brengt hem weer in verwarring. Zou hij zijn (vrouwelijke) gelijke gevonden kunnen hebben?

Het is de makers duidelijk te doen om de bizarre relatie die tussen Aron en Sara ontstaat. Wordt dit de eerste keer dat Aron iets gaat voelen voor zijn medemens? Is het Sara die de overhand krijgt? Ze lijkt niet onder de indruk als hij bekent een seriemoordenaar te zijn met een burnout. De twee laten zich lastig peilen en het is onmogelijk te voorspellen welke kant de film opgaat. Ineens staat Aron in zijn blootje voor Sara omdat hij anders vreest dat er een muur van seksuele spanning tussen ze staat. Of doet hij zijn wolfmasker op (Peachfuzz!) in een poging haar ongemakkelijk te doen voelen. Zelfs als zij tot het uiterste wordt geduwd blijft ze nog bij Aron in de buurt. Dit zorgt voor een mooie spanningsboog die de aandacht gedurende krap anderhalf uur vasthoudt. De climax kan een tikje ongeloofwaardig zijn, het is zo spannend dat dit helemaal niet uitmaakt.

Creep 2 is nog het beste te vergelijken met een rivier die je langzaam verzwelgt. Wat er precies op de bodem te vinden is wordt tot op het laatst zorgvuldig verborgen gehouden. En zelfs als je het hebt gezien, blijven nog veel vragen onbeantwoord. In tegenstelling tot deel één heb ik echter minder het gevoel dat de makers maar wat doen. Creep 2 is strakker, scherper en spannender.

WIST JE DAT

Het videoproject van Sara is gebaseerd op het werk van Laurel Nakadate.

Voor de liefhebbers, er moet nog een derde deel komen.

Patrick Brice/Mark Duplass en Desiree Akhavan

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.