Bright

Omdat het eind van 2017 in zicht is lijkt het mij wel leuk dit jaar af te sluiten met een hype. Wie de laatste tijd goed heeft opgelet zag trailers en andersoortige reclameuitingen voorbijkomen voor Bright. Een fantasy/actiefilm met in de hoofdrol Will Smith, geregisseerd door David Ayer. Het is een film uit de stal van Netflix, dus ik kan deze titel fijn thuis op mijn IPad kijken. Will Smith is politieagent Daryl die leeft in een alternatief universum, waar gewone mensen naast mythologische figuren leven. Denk aan irritante elfjes die in zijn voortuin verschijnen en een ork (Nick, gespeeld door Joel Edgerton) die hij als politiepartner heeft. 

De plot krijgt stuwing wanneer Daryl en Nick een toverstaf in handen krijgen. Eentje die veel macht met zich meebrengt. Natuurlijk zijn er meer partijen met interesse in de staf en die komen allemaal achter het politieduo aan. Hoe langer de avond, hoe vager het verhaal.

In het begin moet ik zuchten bij de klunzige, moralistische dialogen, waarin de thema’s van Bright alvast worden voorgekauwd. Vreemd, want het script is geschreven door Max Landis, en die schreef eerder het voortreffelijke Chronicle. Ik heb nog even de hoop dat het niveau omhooggaat tijdens een grappige conversatie tussen Nick en Daryl. Helaas. De poging om een buddycopfilm te combineren met fantasyelementen schuurt verschrikkelijk. Aan de ene kant stoer pratende agenten, aan de andere kant sprookjeswezens. Niemand heeft diepgang of een heldere achtergrond, waardoor iedereen een typetje wordt dan een personage. Nick krijgt nog een worsteling mee omdat hij als ork niet wordt geaccepteerd door de politie, de uitleggerige teksten vegen alle subtiliteiten weg.

De acteurs die orks en elven moeten voorstellen hebben overtuigende makeup gekregen, het oogt eerder als een potsierlijke verkleedpartij. Geen seconde geloof ik dat hier echte magische wezens rondlopen. Noomi Rapace is het toppunt als de slechte elf die met de toverstaf een donkere macht wil oproepen.

Er zijn wel wat leuke momenten, en die doen zich voor als Smith zijn typische oneliners mag spuwen. Hij weet als geen ander sarcastische teksten te roepen terwijl hij van alles en nog wat aan het afknallen is. Jammer genoeg zijn die momenten schaars, ik heb drie, vier scènes geteld waarin hij zich in de trant van Bad Boys laat gaan. Gewoonlijk ben ik wel in voor een plot dat draait om magie en actie, in Bright voelt het onuitgewerkt, vaag, afgeraffeld en ongeïnspireerd. Geen van de namen die hieraan zijn verbonden verdienen dit.

WIST JE DAT

Met een budget van 90.000.000 dollar is dit de duurste Netflixproductie tot nu toe.

En…

Er komt een vervolg.

David Ayer/Will Smith en Joel Edgerton

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.