Kerstestafette: de 10 beste Kerstfilms

 

Kun je nog wel extra dosis kerstfilm-inspiratie gebruiken? Dan zit je hier goed! Filmblogger Nostra van De Filmkijker organiseert ieder jaar de jaarlijkse estafetterace voor kerstfilms: een lijstje van tien kersttitels dat telkens aan een nieuwe filmblog wordt doorgegeven met de opdracht één film te schrappen en er eentje toe te voegen. De Filmliefhebber, Be Cool Sodapop, Reviews & Roses, Kurt Blogt, Gert Verbeek, De Protagonisten, Patricia van Hello Geeky World  en gingen mij voor. IheartCinema gaf het kerststokje aan mij over. Er is wel één klein dingetje: ik heb niet zoveel met Kerstfilms. En dat maakt deze estafette weer een mooie, creatieve uitdaging. Dus, welk mag er van mij uit en welke moet er ab-so-luut opkomen?

Home Alone
Het schrappen begint direct. Ik heb werkelijk he-le-maal niks met deze film en al helemaal niet met die “schattige” Macaulay Culkin. Een jochie dat per ongeluk wordt achtergelaten (gaat nog veel vaker gebeuren in de vervolgen) en het vervolgens moet opnemen tegen geboefte. Tja. Kerst kan volgens mij heel goed zonder deze titel.

The Nightmare Before Christmas
Tim Burton! Als die in de pen kruipt voor een Kerstfilm, weet je één ding heel erg zeker: het wordt niet je standaardKerstfilm. En ondanks mijn niet al te grote liefde voor musicals, bevat deze animatie toch wel een paar lekkere liedjes.

Gremlins
Nooit gezien, of beter gezegd alleen fragmenten, maar deze blijft natuurlijk staan. Monsters met Kerstmis, de ultieme Kerstgedachte! Fijn voor als je het eens op een net wat andere wijze wil vieren.

Die Hard

Eh. Ja. Deze komt toch wel als een verrassing. Ik bedoel, een actiefilm waarin volop wordt geschoten en gevloekt een Kerstfilm…? Op zich, het speelt zich af rond de Kerstdagen. En Bruce Willis is natuurlijk übercool. En zo’n toprijtje mag ook wel een beetje opgeschud worden. Dus deze knalklassieker laat ik er lekker in staan.

It’s a Wonderful Life
Nooit gezien (ik weet het, ik moet mij diep schamen), maar als één film toch wel bekendstaat als de ultieme feelgoodfilm met een positieve boodschap (gebracht op zeer subtiele wijze) dan is het deze wel. Perfect voor de Kerstdagen.

National Lampoon’s Christmas Vacation
Met Kerst mag ook gelachen worden. En als Chavy Chase ergens goed in is, is het wel die lach tevoorschijn toveren. Aanrader.

The Family Stone
Sarah Jessica Parker. Haar naam zorgt er meestal voor dat ik zo snel mogelijk wegren. Maar in deze film loopt ook Dermot Mulroney rond en dat vind ik een erg fijne acteur. Deze titel heb ik erg lang geleden eens gezien en ik vond hem wel sympathiek. Een tussendoortje, zogezegd.

Blast of Silence
Ik ken deze niet, maar een film over een huurmoordenaar brengt wel de nodige spanning tijdens de Kerstavonden. Ik laat hem dan ook fijn staan.

Love Actually
Hugh Grant. Alleen al om die heerlijke droogkloot moet deze film erin blijven. Op zijn Brits – ofwel met een enorme portie gortdroge humor – worden uiteenlopende thema’s behandeld, zoals de dood en drugsgebruik. Om Bill Nighy aan te halen, die de rol van Billy Mack speelt: “Hiya kids. Here is an important message from your Uncle Bill. Don’t buy drugs. Become a pop star, and they give you them for free!”

The Holiday
Nooit gezien. Wél de “making of.” Dit is volgens mij een film met het hart op de juiste plek, en dat is precies het soort film dat met Kerst gezien moet worden.

The Lord of the Rings

Voor ik nu protesteerders ga krijgen, ik heb hier een goeie reden voor. Dit eerste deel van de saga staat garant voor een avondvullend programma en kan dan ook uitstekend tijdens het Kerstdiner worden bekeken. Het verhaal is prachtig, de effecten oogstrelend, er komen thema’s in voor als vriendschap en opoffering. Precies die zaken die met Kerst zo belangrijk zijn. Bovendien wordt de trilogie regelmatig op tv vertoond met de Kerstdagen, dus het is sowieso niet te missen.

 

2 gedachten over “Kerstestafette: de 10 beste Kerstfilms

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.