Thelma

Altijd leuk als er iemand achter je in de bioscoop uitvoerig vertelt over een ongemakkelijke date . “Anne” is op date geweest en had een mooie jurk aangetrokken. Wat bleek: de plek van de date was nu niet echt geschikt voor jurken. De precieze details kan ik niet horen, alleen dat “Anne” het niet makkelijk had. Haar vriendin sluit af met de wijze woorden “Superanne en haar mannen”. Ik ben toch wel erg nieuwsgierig geworden. Ik wil mij omdraaien om te vragen waar die date nu was, het licht gaat uit en de zaal wordt stil. Ik vraag het later nog wel. Eerst schenk ik mijn aandacht aan Thelma, een Deense film waarover ik niet zo gek veel weet.

De openingsscène is weergaloos. Thelma loopt met haar vader door de besneeuwde bossen. Hij heeft een jachtgeweer bij zich. Ze komen een hert tegen en haar vader legt aan. Ze moet vooral naar dat hert blijven kijken, zegt hij. Als hij er zeker van is dat zijn dochter helemaal door het hert in beslag wordt genomen, richt hij het geweer op haar. Aarzeling in zijn ogen.

Volgende scène.

Regisseur Joachim Trier zet zo een pittige toon en plaatst de nodige vraagtekens. Waarom wilde Thelma’s vader haar doodschieten? Is hij een psychopaat of is zij niet zo lief als ze eruit ziet? Voor die vragen worden beantwoord bouwt Trier haar personage verder uit. Ze is strenggelovig opgevoed, heeft nog nooit gedronken of gerookt en haar ouders willen elke stap volgen die zij zet. Dat wordt ongemakkelijk als zij gaat studeren en op kamers gaat. Als Thelma de stoere Anja ontmoet en verliefd wordt voert Trier de spanning op. En die wordt nog scherper als Thelma ontdekt dat er iets in haar borrelt wat dringend naar buiten wil komen.

Ik vind het mooi dat Trier het ontluikende liefdesleven van een meisje koppelt aan een kwaadaardige gave. En Thelma kent ook hele spannende momenten. Dit voorkomt niet dat in de tweede helft de film gaat slepen. Op een grimmige onthulling na zakt de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog in en concentreert Trier zich vooral op de relaties tussen Thelma en haar ouders. Het zal ongetwijfeld heel goed in elkaar zitten, ik ervaar het als aanloop naar een anticlimax.

Als de eindcredits over het scherm rollen wil ik nog even “Anne” vragen hoe het nu zat met die date. Ik heb alleen geen flauw idee wie ik moet aanspreken. Ik hoop dat ze met de volgende jongen meer succes heeft.

WIST JE DAT

De actrice die Thelma speelt, Eili Harboer, heeft in het echte leven op dezelfde universiteit gezeten waar Thelma studeert.

Dat Thelma lesbisch is, werd later in het script geschreven, naar aanleiding van een gesprek die Trier had met een dokter over psychogenic epilepsie.

Joachim Trier/Eili Harboe en Kaya Wilkins

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.