The Matrix Reloaded

De grote vraag die de Wachowskis zich moeten hebben afgevraagd na The Matrix is hoe ze in godsnaam deze titel zouden kunnen overtreffen. Hun antwoord: meer actie, speciale effecten en een verhaal die op den duur hoofdpijn garandeert. Het avontuur gaat verder nadat de machines de hoofdpersonages bijna te grazen namen. De bewoners van Zion, de laatste overgebleven mensenstad, dreigt door een kolossaal machineleger aan te worden gevallen. Morpheus heeft al zijn vertrouwen in Neo gelegd en die voelt zich langzaamaan kraken onder de verantwoordelijkheid. En de duivelse Smith, die zich na de confrontatie in deel 1 als een virus kan voortplanten, heeft ook nog een appeltje met deze Messias te schillen.

The-Matrix-Reloaded-02-1

Kortom, er moet nogal wat worden verteld in de ruim twee uur die de film duurt. De ideeën en thema’s klinken allemaal erg interessant en zouden stof kunnen bieden voor een intens vervolg. The Matrix Reloaded eindigt in een warboel van verhaallijnen, personages en pseudodiepgaand geneuzel. Ik vind het niet erg als vragen onbeantwoord blijven, ik vraag mij af of de Wachowskis nog wel antwoorden hebben.

De Wachowskis hadden met Neo zowaar de kans gehad de ultieme cybersuperheld van de grond te krijgen. Een superheld waarvoor ik zeker naar de bioscoop zou willen gaan. Neo heeft zijn status van The One moeten omarmen en wordt gezien als een soort God. Eén van de mooiste scènes is als hij tegenover een mensenmassa staat en wordt gevraagd voor zegeningen. Dat moment is zo mooi omdat je dan voelt hoe Neo worstelt met zijn superheldstatus. Het liefst is hij alleen met Trinity, maar hij kan al die mensen toch niet in de steek laten? Helaas wordt dit verhaalelement slordig uitgewerkt. Het berooft The Matrix Reloaded van een geweldige kans.

matrixreloaded01

Wat nog wél overeind blijft zijn de actiescènes. Het iconische hoogtepunt van deze film is uiteraard het grote gevecht met Smith. Neo wordt overvallen door een klonenleger van zijn aartsvijand en moet de meest halsbrekende acrobatische toeren uithalen om zich te verweren. Het is soms duidelijk wanneer het gaat om CGI en echte personen, het blijft een spectaculair visueel hoogstandje. Tijdens dit zes minuten durende gevecht is er een uitgerekt shot waarin de camera draait, tuimelt, glijdt en zoeft, om zo de toeschouwer maximaal bij de actie te betrekken. Het voegt vrijwel niks toe aan het geheel, het is opzienbarend. Hetzelfde geldt voor de achtervolging op de snelweg. Als een vrachtwagen in slowmotion explodeert, doet dit denken aan de helikopter in deel 1. Maar dan nog grootser.

Hoe erg de Wachowskis ook hun best doen om vragen te stellen over de mens en het bestaan, The Matrix Reloaded moet het nu toch echt hebben van de verbluffende beelden. Het eerste deel redde zich daar nog mee, hier beginnen de maaksters aan een struikelpartij.

WIST JE DAT

Onder andere Laurence Fishburne, die Morpheus speelt, tekende voor de film zonder het script te hebben gelezen.

Zonder de Matrix vervolgen zouden de Wachowskis de regie hebben gehad van Batman Begins.

Lana en Lilly Wachowski/Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.