He Never Died

Muziekliefhebbers zullen ongetwijfeld eens van Henry Rollins hebben gehoord. Hij was zanger van de legendarische punkband Black Flag en geniet daarnaast een solocarrière. Toen ik deze titel op Netflix voorbij zag komen met Rollins’ naam was de keuze snel gemaakt. Rollins speelt de rol van Jack, een man die zich heeft teruggetrokken in zijn appartement en er alleen uitkomt voor het hoogstnodige: mensenvlees. Als hij zonder komt te zitten doet hij zijn kaken zo ver mogelijk uit elkaar en stoot vreemde geluiden uit. Om het feest af te maken beschikt hij over bovennatuurlijke krachten. Zijn leven kabbelt zo een beetje voort als ineens zijn dochter op de stoep staat. En dan is er nog een groep maffiosi die koste wat het kost Jack onder de grond willen krijgen.

he-never-died-scene1

Zo op het eerste gezicht is Jack een stoïcijns figuur die weinig meer doet dan rondlopen, bingo spelen, een restaurantje bezoeken en vlees eten. Rollins draagt deze rol als een zanger die met gemak een miljoenenpubliek weet te bespelen. Of hij nu zwijgt of tekst heeft, hij weet hoe dan ook de aandacht naar zich toe te trekken. Zeker als duidelijk wordt wat zijn gave inhoudt, is het afwachten op het moment dat hij kwaad wordt.

Zijn dochter Andrea, gespeeld door Jordan Todosey, is precies het tegenovergestelde. Als een drinkende stuiterbal komt ze zijn leven binnengestormd en probeert ze dichterbij te komen. Dit levert ongemakkelijke scènes op met een bloed chagrijnige Jack. Die wil vooral vasthouden aan zijn dagelijkse routines, zij komt de boel alleen maar verstoren. De vasthoudendheid van Andrea is erg humoristisch, alleen vind ik nou niet echt dat er een sterke chemie heerste tussen Todosey en Rollins.

MV5BNTI2MjgzNTM5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzIzMjY0NzE@._V1_

Je zou zeggen – althans, ik zou zeggen – dat hier een recept klaarligt voor een bloederige horror met een vette knipoog. Die knipoog is er, de horror wat minder. Jason Krawczyk richt zich vooral op zijn personages en heeft de actie op een lager pitje gezet. Pas in aanloop naar de finale krijgt de film echt pit en komt de duivel in Jack naar boven.

Ik kan het wel waarderen dat Krawczyk kiest voor deze aanpak, He Never Died is hierdoor tam. Bovendien voelt het verhaal onuitgewerkt en is mij nog steeds niet helemaal duidelijk wat de gangsters nou precies wilden. Dit wordt wel goedgemaakt met flink wat zwarte humor en een sterke Rollins, toch had ik meer verwacht van deze film. Of iets anders.

WIST JE DAT

Henry Rollins heeft in het verleden vooral kleine rolletjes gehad in onder meer Sons of Anarchy en Lost Highway. In deze film speelt hij voor het eerst de hoofdrol.

Er worden wel hints gegeven over wie of wat Jack zou kunnen zijn, het wordt nergens expliciet gemaakt.

Jason Krawczyk/Henry Rollins en Jordan Todosey

Een gedachte over “He Never Died

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.