The Mountain Between Us

Mijn eigenlijke plan is om naar Murder on the Orient Express te gaan, helaas blijkt de populariteit van Johnny Depp nog altijd niet aan kracht te hebben ingeboet: de voorstelling is uitverkocht. Na even zoeken besluit ik dan maar te gaan voor The Mountain Between Us. Deze titel is geregisseerd door Hany Abu-Assad, die hiermee zijn eerste Hollywoodfilm heeft gemaakt. De regisseur schijnt een naam te hebben in het arthousewereldje, ik heb nog nooit van hem gehoord. Ik haal mijn kaartje, ga wat eten en als ik de zaal in wil blijkt mijn kaartje op mysterieuze wijze te zijn verdwenen. Gelukkig maak ik tegenwoordig een foto van elk kaartje dat ik koop en mag ik alsnog doorlopen.

In tegenstelling tot de regisseur zijn Idris Elba en Kate Winslet voor mij wel bekend. In deze film spelen ze Ben Bass en Alex Martin, een chirurg en een fotografe die dringend met het vliegtuig naar hun bestemming moeten. Door een storm is de vlucht geannuleerd, maar geen nood: Alex weet een privévliegtuig te regelen. Een goedlachse piloot wil ze wel vliegen. Natuurlijk gaat dit fout en storten ze neer in de besneeuwde bergen. De piloot kan het niet navertellen en Alex breekt haar been. Op Ben rust de drukkende verantwoordelijkheid met een plan te komen.

_KF17628.NEF

Op het eerste gezicht is The Mountain Between Us een verhaal over verstand versus gevoel, controle tegenover het nemen van risico. Ben is terughoudend, Alex gaat juist op het gevaar af. Zoals het hoort stoten de twee elkaar eerst af om later te beseffen dat ze elkaar stiekem best wel kunnen waarderen.

_KF15370.NEF

Op zich is dit wel aardig, het is ook vreselijk voorspelbaar. Vanaf het moment dat de twee neerstorten weet je gewoon hoe het gaat aflopen. De film probeert nog slim te wezen door in de eerste helft een extreme locatie te nemen en in de tweede helft Ben en Alex te laten worstelen met hun ervaring. En die slimmigheid schuurt voor mij. Dit is in de kern een heel gewoon romantisch drama. Eentje die alle open deuren opentrapt, maar dan wel met een schop die de aandacht van de open deur moet afleiden. Het eind is wat dat betreft helemaal kul, het enige wat daar nog aan ontbreekt is aanzwellende vioolmuziek. Elba en Winslet lijken het naar hun zin te hebben en ze weten de film met gemak te dragen, dit is toch echt niet hun beste werk. Ik vraag mij af of The Mountain Between Us überhaupt tekenend is voor het werk van Assad.

WIST JE DAT

Eigenlijk zou Michael Fassbender de rol van Ben spelen, uiteindelijk besloot hij voor wat anders te gaan.

De piloot wordt gespeeld door Beau Bridges. Hij is de broer van Jeff Bridges, die filmliefhebbers ook wel kennen als “The Dude” van The Big Lebowski.

Hany Abu-Assad/Idris Elba en Kate Winslet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.