Jigsaw

Saw heeft er een nieuw deel bijgekregen. Zou John Kramer echt op mysterieuze wijze tot leven zijn gewekt? Ik ben fan van het eerste uur en deze “aflevering” wil ik maar al te graag zien. Natuurlijk draait die niet in de Filmhallen, Cinecenter of een ander zichzelf respecterende filmhuis. Ik moet naar een Pathé bioscoop. Ik neem het maar voor lief. Ook als daar hyperactieve kinderen rondrennen. Volgens mijn kaartje moet ik bij zaal negen zijn. Maar daar staat toch echt een aankondiging voor de nieuwe Lego film. Oh, wacht. Die draait om tien voor drie. Het is bijna half zeven. De aankondiging moet nog aangepast worden. Zou het niet ontzettend grappig zijn als een groep kinderen per ongeluk deze zaal inloopt?

Een extra reden om nieuwsgierig te zijn naar Jigsaw is het regisseursduo: Michael en Peter Spierig. Zij waren eerder verantwoordelijk voor Daybreakers en Predestination. Zouden de gebroeders Spierig de reeks een eigen toon kunnen meegeven? Wat betreft sfeer sluit Jigsaw naadloos aan bij zijn voorgangers. Het enige verschil is dat de makers wat meer ironie gebruiken.

Jigsaw_st_5_jpg_sd-high

Het gaat, als altijd, om een spel. Vijf vreemdelingen worden wakker in een kamer en worden gedwongen raadsels op te lossen. Elk van de breinbrekers heeft te maken met een “zonde” uit hun leven. Als ze daarmee in het “reine” komen, ontsnappen ze een gruwelijke dood. John Kramer is inmiddels uitgegroeid tot een cultlegende. Als de “verliezers” van het spel op willekeurige plekken in de stad worden gevonden, wordt de link met de beruchte Jigsawkiller direct gelegd. Er is alleen één probleem: hij is dood. Al tien jaar.

Jigsaw_st_1_jpg_sd-high

Er ontstaan zo twee verhaallijnen. In de ene vindt een zenuwslopende strijd plaats tussen de spelers, in de ander probeert de politie de dader te vinden. Het spel is intussen wel bekend, hoe creatief de vallen ook zijn. Cirkelzagen die zorgen voor bloedige wonden, kabels die ledematen kapot knijpen, naalden met gif, geblokkeerde vuurwapens, het zijn de typische wapens die John Kramer klaarlegt. Voor mij is dan ook de grote vraag wie hier achter zit. Is het Eleanor Bonneville, die een macabere fascinatie heeft voor John Kramer? De getraumatiseerde Logan Nelson? Of toch agent Halloran, die nogal losse handjes heeft?

Als de twee verhaallijnen elkaar kruisen, kan ik slechts ongelovig naar het scherm staren. Ik ben best bereid ver mee te gaan in een plottwist, dit is wel heel erg krankzinnig. En dan komt de echte twist en klikken de stukken in elkaar. De diehards zullen deze onthulling wellicht zien aankomen, ik vond het een aangename verrassing. Ik ben blij dat John Kramer is herrezen.

WIST JE DAT

Het zal geen verrassing zijn dat Jigsaw geen positieve reacties van de critici kreeg. Het publiek dacht er anders over: de film kostte tien miljoen dollar en heeft nu al een winst van vijfentwintig miljoen dollar gemaakt.

Het is onduidelijk wat verder de bedoeling is, of er meer vervolgen komen. Omdat bijna niemand van de originele cast bij de film betrokken was en er geen flashbacks zijn naar vorige delen, lijkt Jigsaw meer op zichzelf te staan.

Michael Spierig & Peter Spierig/Matt Passmore en Hannah Emily Anderson

 

 

 

 

Een gedachte over “Jigsaw

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.