Loving Vincent

Als een film aankondigt speciaal te zijn op technisch gebied, kan dat als een gimmick uitpakken. Leuk dat de film er bijzonder uitziet, maar waar is precies de inhoud? Dat was het eerste waar ik aan dacht bij Loving Vincent. De Amerikaanse pers was vol lof over deze eerste geschilderde film. Ik moest het nog zien. Ik ben geenszins een schilder of fan van Van Gogh, dus ik kon er met een onbevooroordeelde houding naartoe. Wat blijkt? Onder de verflagen zit zowaar een mooi verhaal. Eentje die gaat over de tragiek van de onbegrepen kunstenaar en de zoektocht naar het waarom van zijn zelfvernietigende daad.

Loving-Vincent_st_15_jpg_sd-high

Over Vincent komen we niet eens zo erg veel te weten. Hij is eerder een schim die als schakel dient tussen de personages. Het echte hoofdpersonage is Armand Roulin, de zoon van postbode Joseph. Die heeft een brief gekregen die Vincent voor zijn dood aan zijn broer Theo schreef. Hij vraagt Armand de brief alsnog te bezorgen. Armand had niets met de schilder die door iedereen als “zonderling” werd gezien. Toch besluit hij op reis te gaan. Theo blijkt helaas ook zelfmoord te hebben gepleegd. Zodoende komt Armand uit bij de arts die Vincent behandelde, dokter Gachet.

Op zijn weg komt Armand verschillende mensen tegen die elk hun kijk op Vincent hebben. Volgens de één een ruwe bonk, de ander zag juist een zachtaardige jongeman. Vond Armand Van Gogh maar een vreemde snuiter, hoe meer hij over hem te weten komt, hoe milder zijn oordeel wordt. Zo heeft hij een gesprek met de bootman die boten verhuurt voor tochtjes. Die vertelt hoe Vincent werd gepest door een groepje tieners, maar er niks tegen deed. Armand reageert verbolgen. Maar, zegt de bootman, jij hebt toch ook nooit iets gedaan om hem te helpen? De mooiste scène vind ik waarin Armand tegenover Gachet zit. Hij biecht op deels verantwoordelijk te zijn voor Vincents suïcide daad. In een flashback zien we hem aan Vincents sterfbed zitten en in huilen uitbarsten. Dit mogen dan geschilderde personages zijn, ze hebben weldegelijk emoties.

Loving-Vincent_st_4_jpg_sd-high

Loving Vincent is zo een prachtige ode aan een schilder die bij leven nooit waardering kreeg. Voor een portret is het net te vaag. We weten dat hij bezeten was van het schilderwerk en zijn leven lang aansluiting zocht, veel dieper dan dat gaat de film niet.  Evenmin krijgen we te weten of Vincent echt zichzelf doodschoot of was doodgeschoten. En dat is ook niet erg. Dit is een film die geen antwoorden wil geven maar je voor even wil onderdompelen in een hele bijzondere wereld.

WIST JE DAT

De film bestaat uit 65000 frames, en elke frame is handgeschilderd. Daarbij zijn de technieken gebruikt van Van Gogh zelf.

Volgens Wikipedia staan er op IMDb 131 animatiemedewerkers vermeld die aan deze film hebben gewerkt.

Dorota Kobiela & Hugh Welchman/Douglas Booth en Chris O’Dowd

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.