Rorschach

Je komt nog eens onverwachte dingen tegen op internet. Zo schijnen er hele films op YouTube te staan die met een miniem budget in elkaar zijn gedraaid. Het zijn niet direct de beste titels vindbaar, wel hebben ze een fijne, authentieke sfeer. Neem deze bijvoorbeeld, Rorschach. Het draait om twee sceptische onderzoekers die zich storten op een bijzondere zaak. Een moeder en haar dochter worden geplaagd door een merkwaardige verschijning. Die laat van zich horen door foto’s te laten vallen, krabgeluiden en een onsmakelijk goedje te verspreiden. De twee onderzoekers stuiten op iets wat ze niet helemaal begrijpen. En dan is er nog die verdomde pop.

Rorschach-MovieRorschach kijkt nog het meest de kunst af van YouTubefilmpjes waarin al dan niet “bewijs” staat vastgelegd van spoken of andere bovennatuurlijke entiteiten. Het verschil is dat die filmpjes zijn gemaakt door amateurfilmers waardoor de kwaliteit nou niet echt fantastisch is. De camera wil nog eens wil rondtollen, het geluid is abominabel, en zo zijn er nog meer dingen die je kan opmerken. Rorschach heeft het voordeel dat er een professioneel team aan de slag is. Goed, de overgangen komen nog steeds klunzig over en het acteerwerk is ook niet top notch, toch is dit zeker kijkbaar.

Het grote pluspunt van Rorschach is zonder meer de sfeer. Alles is gefilmd in een gewoon huis, het moment dat de twee onderzoekers binnenkomen voel je gewoon dat er spanning heerst. Filmmaker C.A. Smith gebruikt simpele trucs om die spanning op te roepen: vage geluiden, objecten die ineens gaan bewegen. En Rorschach_2016-fanart05natuurlijk die pop, die Smith optimaal inzet om de spanning te verhogen. Zo is er een scène waarin de moeder en één van de onderzoekers een doos met spulletjes uitruimt, op de achtergrond loopt de dochter voorbij. Ze ziet de pop en mompelt dat die toch op haar kamer zat. Het is een onopvallend moment omdat de camera is gericht op de onderzoeker en de moeder. Maar het werkt wel. Rorschach kruipt zo onder de huid, tot in de finale het duiveltje uit de doos springt.

Het zal niet de boeken ingaan als baanbrekend en het grote publiek zal hier zijn schouders over ophalen. De horrorfans zullen wel waarderen dat deze titel niet puur leunt op schrikeffecten of computer gegenereerde spoken. Het deed mij nog het meest denken aan de YouTube versie van Paranormal Activity. Minder gelikt, wel rauwer en donkerder.

WIST JE DAT

De film is gemaakt met een budget van ongeveer 7000 dollar.

De film kan op YouTube worden gevonden.

 

 

 

 

Een gedachte over “Rorschach

  1. Dit soort films kunnen interessant zijn, maar vaak loop je wel het risico dat je door flink wat meuk moet voordat je de pareltjes vindt. Daarom begin ik er zelf meestal niet aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.