Good Time

De Wet van Murphy, wie is er nou nooit mee in aanraking geweest? De filmmakende broers Ben en Josh Safdie hebben een hele film om deze wet heen gebouwd. In Good Time is hoofdpersoon Nick vastbesloten voor zijn geestelijk gehandicapte broer Connie te zorgen. Zijn eerste pedagogische stap is het gezamenlijk beroven van een bank. Connie wordt door de politie opgepakt, Nick weet te vluchten. Hij moet tienduizend dollar bijeen zien te schrapen om zijn broer vrij te krijgen. En dat moet snel gebeuren, deze nacht nog. Wanhoop en tijdsdruk zijn geen goeie combinatie, voor Nick het doorheeft komt hij van de ene hopeloze situatie in de andere terecht. Er ontstaat een neerwaartse spiraal die steeds sneller gaat draaien tot Nick aan de andere kant wordt uitgespuwd.

Good-Time_st_1_jpg_sd-high

Het eerste wat opvalt is dat de Safdie broers vaak op gezichten inzoomen. In het eerste shot krijgen we het hoofd van Nick en zijn begeleider te zien. Als Connie komt binnenstormen krijgen we eerst zijn opgefokte kop te zien en daarna pas zijn complete “gedaante”. Zelfs bij actiescènes krijgen de gezichten prioriteit. Wat drukken de ogen uit, hoe reageren slachtoffer en dader? Door gebruik te maken van een handcamera en alle handelingen in de nacht te plaatsen, worden de grimmigheid en het realisme van Good Time benadrukt. Dit is een film over mensen, lijken de makers te willen zeggen, en wat er gebeurt als ze bepaalde beslissingen nemen.

Tegenover het rauwe gevoel wordt ook een portie zwarte humor geplaatst. De goedbedoelde poging van Nick om Connie uit het ziekenhuis te redden gaat niet Good-Time_st_13_jpg_sd-highhelemaal zoals gepland. En als hij een man met een zwaar gehavend gezicht ontmoet, beschrijft die tot in detail wat er is gebeurd, om tussendoor te beweren dat zijn halve geheugen is gewist. Niet iedereen zal de humor waarderen, ikzelf vond de situatie soms zo ontzettend bot dat ik alleen maar kon lachen.

Good Time vooral geïnteresseerd is in zijn personages wiens acties de plotpad bepalen, heeft de film de neiging te gaan kabbelen. Vooral de scène waarin Nick moet schuilen bij een gezin tjokt doelloos door. Tot er zich een plotwending aandient waardoor het verhaal weer een andere kant op wordt geduwd. En Nick nog meer in de problemen komt. Verhaaltechnisch had het even wat strakker gekund, dit neemt niet weg dat Good Time een bijzondere film is. De broers Safdie is een duo om in de gaten te houden.

WIST JE DAT

De rol van Connie wordt gespeeld door Ben Safdie, die samen met zijn broer Josh de film regisseerde.

Eén van de nummers op de soundtrack, “The Pure and the Damned”, wordt gezongen door Iggy Pop.

Josh en Ben Safdie/Robert Pattinson en Ben Safdie

 

 

6 gedachten over “Good Time

      1. Graag gedaan! We moeten even kijken of we binnenkort nog met de anderen uit eten kunnen gaan. Zal ik daar nog even achter aan gaan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.