Foo Fighters: Back and Forth

In 2011 kwam Wasting Light uit van de Foo Fighters. Om dit muzikale werkstuk te promoten besloten ze een documentaire te maken. In de eerste helft wordt de geschiedenis van de Foo Fighters in kaart gebracht, in de tweede helft wordt getoond hoe Wasting Light wordt opgenomen. Dave Grohl, Taylor Hawkins, Nate Mendell, Chris Shiflett, Pat Smear en ex-bandleden zitten op de praatstoel en vertellen over het ontstaan van de rockband. De reis begint bij Nirvana. Samen met Kurt Cobain en Kris Novoselic breekt Grohl wereldwijd door met de monsterhit Smells Like Teen Spirit en het album Nevermind. Helaas komt aan dit succes snel een eind als Cobain zich door zijn kop schiet en Novoselic en Grohl ontredderd achterlaat. Na maanden in rouw te hebben gezeten besluit Grohl dat het zo wel goed is. Hij moet weer wat gaan doen.

Zoals muziek maken. In de studio neemt hij liedjes op deelt de demo’s uit aan vrienden en familieleden. Op de cassette schrijft Grohl in plaats van zijn eigen naam Foo Fighters. Op die manier, redeneert hij, zullen de mensen denken dat het om een band gaat waar hij niet mee geassocieerd zal worden. Iedereen die de cassette hoort is enthousiast, wat Grohl aanspoort om verder te gaan met deze “band”. Hij rekruteert de ex-bandleden van Sunny Day Real Estate en Foo Fighters is definitief geboren.

fdaa44961e71084aaf9d9183394efb14

Deze bezetting blijkt alles behalve stabiel. Drummer William Goldsmith kapt er zelf mee als zijn drumtracks tegen zijn weten in opnieuw worden opgenomen door Grohl, het is een komen en gaan van gitaristen en door spanningen besluit de band er bijna een punt achter te zetten. Omdat Foo Fighters sinds dag één onder de loep ligt van fans en critici00000774 is de druk vrij hoog. Grohl is het gezicht van Foo Fighters en het wordt hem lang niet altijd in dank afgenomen dat hij na Nirvana doodleuk is verdergegaan met een nieuw project. De eerste jaren moet hij knokken voor erkenning. Maar het vechten loont.

De documentaire schakelt halverwege soepel over naar de opnames van Wasting Light. De soap is voorbij en nu wordt de aandacht gericht op de meer technische kant van zaken. Alles wordt opgenomen in het huis van Grohl waar een ontspannen sfeer heerst. Na al het drama dat is voorafgegaan voelen de opnames als een nieuw begin. De bandleden storten zich met enthousiasme op het proces. Er worden gaat,uzikanten bijgehaald (Novoselic!) en Butch Vig mag het album produceren. Geen wonder dat critici en fans Wasting Light zouden beoordelen als het beste album van de band. Foo Fighters: Back and Forth gaat dan niet altijd zo diep, het is erg leuk te zien hoe zo’n kleine band kon uitgroeien tot een stadionsucces.

James Moll/Dave Grohl en Taylor Hawkins

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.