Gaga: Five Foot Tall

Ik heb helemaal niks met Lady Gaga. Niks met haar muziek, noch met haar als artiest. Een aanstellerige aandachtszoekster die rondparadeert in een vleesjurk, dat vat haar wel samen. Misschien dat ik juist daarom benieuwd was naar de documentaire Gaga: Five Foot Tall, waarin wordt gekeken naar de persoon onder die hysterische kostuums. Ik had gehoord dat Aaf Brandt Corstius al een stuk had geschreven over deze docu en Gaga absoluut niet kon waarderen. Tot mijn verrassing is Gaga ondanks alle stoere vertoon eigenlijk een klein meisje met een grote mond. Ze deelt aan iedereen knuffels uit, brengt tijd door met haar familie en worstelt intussen met liefdesverdriet. Ook heeft ze last van mysterieuze krampen, stort ze zich op de productie van haar nieuwste album en dient zich er een zenuwinzinking aan.

Tussendoor hangt ze ook de diva uit (kennelijk heeft ze nog één en ander met producer Mark Ronson uit te praten) en bekt ze medewerkers af als de zaken niet gaan zoals zij wil, toch zijn er ook scènes die binnenkomen.

Lady-Gaga-Five-Foot-Two-Documentary-DetailsAls Gaga een nummer aan haar oma wil laten horen, bijvoorbeeld. Het nummer gaat over de dochter van haar oma, die op jonge leeftijd overleed. Gaga waarschuwt dat het vrij emotioneel is, oma wuift de waarschuwingen weg. “Het is veertig jaar geleden, kind, daar ben ik echt wel overheen.” Maar ze moet op het eind wel even haar ogen drogen. Nog eentje: als Gaga wordt gebeld door een medewerkster die is gediagnosticeerd met kanker. Ze kan met geen mogelijkheid naar haar toe en na het gesprek moet ze duidelijk even slikken. “Iedereen lady-gaga-1-2000om mij heen valt weg” zucht ze nog. Misschien niet de meest empathische reactie, de documentaire is wel aan de medewerkster opgedragen. En dan dat moment als ze een fan ontmoet. Na de gerepeteerde knuffel krijgt Gaga tranen in haar ogen en zegt “ik begrijp dat je bent gekomen bent omdat je een prijs hebt gewonnen, ik vind het echt fantastisch je ontmoet te hebben.”

Noem mij een gevoelige jongen, deze scènes doen mij toch wat. Gaga dendert door een emotionele achtbaan en de hoogte- en dieptepunten worden vol in beeld gebracht. Ik zal niet direct naar de winkel spurten om haar nieuwste album te kopen, ik ben het niet eens met Corstius. Gaga is onder die vleesjurk zeker niet de makkelijkste, zo erg is ze nu ook weer niet.

 

Chris Moukarbel/Lady Gaga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.