Manifesto

Manifesto-®JulianRosefeldt_2015_01bToen ik even geleden in de Filmhallen was voor IT, zag ik een filmposter met de titel Manifesto en de kop van Cate Blanchett. Het zag er fascinerend uit, al was het maar omdat Blanchett er in verschillende gedaantes op voorkomt. Een actrice die zoveel rollen in een film speelt, daar moet wel iets interessants achter steken, toch? Ik kreeg een paar dagen later een mailtje met de vraag of ik Manifesto wilde recenseren. Zulk toeval moet je natuurlijk optimaal benutten, ik kon gewoon thuis de film kijken.

Manifesto was eerder een videoinstallatie van artiest Julian Rosefeldt, nu heeft hij er een film van gemaakt. Of beter gezegd, een filmisch experiment. Rosefeldt heeft verschillende manifesten bij elkaar genomen, variërend van het communisme tot Dogma, die elkaar als in een gedachtestroom opvolgen. Er vallen termen als “dada”, het gaat over de val van het communisme, dat de creatie van de mens imperfect is en dat de kunst weer moet gaan rebelleren. Blanchett is een fantastische actrice naar wie je wel moet kijken, en als een kameleon springt ze van personage naar personage.

Manifesto is op zijn sterkst als het puur bij handelingen en beeld blijft. De soundtrack en de grijze lucht dragen bij aan een beklemmende sfeer die zich onder de huid nestelt. Of we nu een school zien, een rockcafé of een woonkamer, alles heeft iets kunstmatigs. Blanchett draagt de scènes met gemak. Ze draagt voor met verheven stem, spuwt de woorden eruit en kijkt de kijker recht aan. Het is niet duidelijk waar en wanneer alles zich precies afspeelt, Rosefeldt lijkt een postapocalyptische wereld op te willen roepen.

Manifesto-®Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst 2016_2015_17Het is ontegenzeggelijk een interessant filmexperiment en het is een succes geweest op het IFFR, toch denk ik niet dat deze film een lang bioscoopleven zal leiden. Ik vind dat de manifesten op deze manier simpelweg niet werken en het is ook vrij hoogdrempelig. Hoeveel mensen zijn er nu op de hoogte van de achtergrond van Dada of het gedachtegoed van de Dogma? Manifesto zal ongetwijfeld een publiek vinden, ik denk alleen niet dat dit een groot publiek zal worden. Dit is er eentje voor de echte liefhebbers.

Julian Rosefeldt/Cate Blanchett

Mijn dank gaat uit naar www.herrie.com om deze film te mogen zien en bespreken.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.