How I Met Your Mother

how-i-met-your-mother-season-1-1280x960Netflix heeft besloten How I Met Your Mother (HIMYM) uit het aanbod te verwijderen. De serie heeft dankzij de excentrieke humor en personages een cultreputatie opgebouwd, voor mij is het een aangename tussendoorserie geweest. Hoofdpersoon Ted vertelt zijn kinderen hoe hij hun moeder heeft ontmoet. Het is een onderhoudend verhaal wat hij negen seizoenen lang weet vol te houden en vol zit met inside jokes en absurde verwikkelingen. Spijtig genoeg wordt de humor in de laatste afleveringen op het pijnlijke af uitgemolken en is de finale een verbijsterende anticlimax.

Oh, niet geheel onbelangrijk: SPOILERS.

Het hart van de serie wordt gevormd door Teds obsessieve zoektocht naar zijn grote liefde. Daartussenin krijgen we te maken met zijn vrienden. We hebben Barney, die zweert om elke avond legendarisch te maken en met zoveel mogelijk vrouwen het bed induikt. Lily en Marshall, het ultieme koppel dat perfect op elkaar is ingespeeld. En Robin, de nieuweling uit Canada die regelmatig het slachtoffer is van Canadagrappen. Het zijn personages met wonderlijke persoonlijkheden die een fijne groep vormen. Ze zoeken naar hun eigen weg in de wereld en doorkruisen elkaars paden.

Gaandeweg sluipt er een serieuze klank in de serie. Ted worstelt met zijn gevoelens voor Robin, Marshall en Lily dreigen uit elkaar te gaan. De personages veranderen en geven zo de serie diepgang mee. Niet al te veel, want Barney is de enige die weigert zich ook maar een beetje aan te passen. Zelfs als hij op het punt staat te gaan trouwen blijft hij hangen in achterdocht en zijn behoefte om alles te controleren.

Zo ergens over de helft van HIMYM slaan de makers een verrassende weg in en laten ze Barney en Robin gevoelens voor elkaar krijgen. Ted wuift dit lachend weg, zijn pijn is

Last Forever Part One

weldegelijk zichtbaar. En dit wordt met elk seizoen erger. Op mooie wijze bouwen de makers zo een gespannen driehoeksverhouding op waarin drie vrienden lijnrecht tegenover elkaar staan. Het is het perfecte uitgangspunt voor bijtende humor en ongemakkelijke situaties, zeker als Barney en Robin met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

In het laatste seizoen krijgen Barney en Robin last van huwelijkszenuwen en gaan Marshall en Lily een nieuwe fase van hun relatie in. Het belangrijkste is echter het verhaal van Ted. Je zou zeggen dat hij nu de moeder van zijn kinderen gaat ontmoeten en dan de verlossende woorden zal spreken: “and that kids, is the story of how I met your mother”.

In de laatste twee afleveringen wordt het roer weer omgegooid. Barney en Robin scheiden. De groep valt uit elkaar. Barney wordt vader en is klaar met zijn liefdesslippertjes. Teds vrouw blijkt te zijn overleden aan een slepende ziekte. Dramatisch gezien zijn dit vrij heftige momenten die elk een eigen aflevering verdienen. Dit zijn personages waarmee het publiek negen seizoenen lang heeft meegeleefd. Verdienen Ted en zijn vrienden niet een betere afwerking?

Maar dit is niet eens mijn grootste bezwaar.

Helemaal op het eind zeggen de kinderen doodleuk dat niet hun moeder, maar Robin het centrale personage is in het verhaal van hun vader. En hé, ze hebben gelijk! Ted aarzelt niet en snelt naar Robin.

Einde.

Carter Bays en Craig Thomas/Josh Radnor en Cobie Smulders/9 seizoenen (2005-2014)

2 gedachten over “How I Met Your Mother

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.