Batman v. Superman: Dawn of Justice

Christopher Nolan is als uitvoerend producent actief, Snyder zit in de regiestoel. Grimmig realisme en vette actie. Dit zou de ultieme superheldenfilm kunnen worden. Snyder kan echt wel met complex verhaalmateriaal aan de slag (zie Watchmen), maar nu verslikt hij zich volkomen. In Lois Lane die een groepje terroristen op het spoor is, Lex Luthor is snode plannen aan het bedenken tegen Superman en gebruikt Batman om die plannen uit te voeren, godbetert Wonder Woman wordt hier nog even geïntroduceerd (die later zelf een veel betere film zou krijgen), alsof twee superhelden in één film niet genoeg zijn. Het  is allemaal niet nodig. Als je een film wil maken over twee iconische strippersonages, waarom zou je dan nog zoveel eromheen willen vertellen? 

Het enige wat moet gebeuren is de motivaties van Superman en Batman helder krijgen, hun werelden nader tot elkaar brengen en ze laten vechten. Zelfs dat gaat rommelig. Omdat er zoveel aandacht gaat naar andere personages en verhaallijnen, spelen de twee superhelden hooguit een bijrol. En als ze elkaar tegenkomen is het ook niet echt spannend te noemen. Batman is hier eerder een chagrijnige man zonder veel zelfreflectie en Superman loopt rond met een gefronste blik. Ik denk dat Ben Affleck zich iets te veel concentreert op de duistere kant van Batman. En Henry Cavill lijkt als Superman simpelweg niet te weten wat hij moet doen.

En waarom is er eigenlijk dat conflict? In het begin van de film moet Batman met lede ogen toezien hoe Superman de halve stad in puin legt bij een reddingsactie. Dat kan natuurlijk niet! Superman is een gevaar voor iedereen en dient direct gestopt te worden! Nobel, denk ik, maar… speelt Batman zelf ook niet voor eigen rechter? Als hij met zijn auto door de stad scheurt of doodleuk een brok kryptonite jat, geeft hij dan wel het goede voorbeeld?

Op dramatisch gebied schiet Batman v Superman: Dawn of Justice zwaar tekort, visueel ziet het er dan wel weer fantastisch uit. Snyder maakt gretig gebruik van zoveel mogelijk slowmotion (dit schijnt zijn handelsmerk te zijn, heb ik nooit geweten) en de actiescènes zijn tot in de puntjes gechoreografeerd.

Deze film is niet goed ontvangen en daar ben ik het ook zeer mee eens. De razzieregen is een beetje overdreven (zo kon ik deze Lex Luthor wel waarderen), goed kan ik Batman v Superman: Dawn of Justice niet noemen. Eerder onnavolgbaar, saai en met geforceerde plotwendingen.

Zack Snyder/Ben Affleck en Henry Cavill

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.