Eagles of Death Metal: Nos Amis

Via nu.nl zag ik de gruwelijke berichten over de aanslagen in Parijs binnenkomen. Eagles of Death Metal in traden toen op in Bataclan en werden overweldigd door een bloedige schietpartij van ISIS aanhangers. In de documentaire Eagles of Death Metal: Nos Amis doen zowel de bandleden als fans die getuigen waren hun verhaal. Regisseur Colin Hanks gaat terug in de tijd, naar het ontstaan van de band, om zo bij de afschuwelijke gebeurtenis uit te komen. Onderweg pikt hij nog de lijn mee over de vriendschap tussen Jesse Hughes en Joshua Homme. De documentaire is zo niet alleen het verslag van een traumatische ervaring die doorzeurt, maar ook van een diepgaande band tussen twee mannen. Homme en Hughes leerden elkaar kennen in de woestijn Palm Desert.

Hughes, zo omschrijft Homme, was een nieuwkomer in de woestijn die het slachtoffer van pesterijen werd. Homme nam het voor hem op, ze ontdekte dat ze allebei een grote liefde voor de muziek hadden en raakten bevriend. Ze begonnen een band waarin Homme als adviseur, drummer en bassist optrad en Hughes de rol van zanger, gitarist en podiumbeest voor zich nam. We gaan langs opnamesessies en tournees, om zo aan te komen bij de onvermijdelijke climax: Bataclan.

Hughes kan het nauwelijks verdragen om in de camera te kijken als hij de herinneringen over het concert ophaalt. Er blijft weinig over van de charismatische frontman als hij beschrijft hoe het publiek verandert in een bloedbad. Homme loopt halverwege zijn versie van het verhaal het beeld uit.

Na de aanslag, als Hughes voor de eerste keer terugkeert in Parijs om het optreden af te maken, volgt eerst nog een interview met de Franse televisie. Hughes kan zich nog net beheersen als hij tegenover de interviewster zit. Totdat zij het over wapenbezit heeft. Heeft hij zijn standpunt hierover aangepast? En ronduit stompzinnige vraag, zeker gezien zijn toestand. Hij steekt een tirade af waarin hij wapenbezit fel verdedigt, fokt zichzelf op en eindigt met de conclusie dat dit niet veel met Bataclan te maken heeft. Dat stukje is trouwens niet overgenomen door de media. Ook niet dat hij achteraf op het balkon gaat roken en instort.

Homme blijft Hughes steunen. Na de aanslag regelt hij dat de band direct naar huis kan vliegen. Hij zorgt voor mentale steun als Hughes weer in Bataclan op het podium staat. Hoe hij hem begeleid is ronduit ontroerend. Als Hughes zijn maatje in het hotel ziet vliegt hij hem om de hals en na het hervatte optreden in Bataclan geven de twee mannen elkaar een geëmotioneerde knuffel in de kleedkamer.

Eagles of Death Metal: Nos Amis is een documentaire die laat zien dat muzikanten ook maar mensen zijn. Het zal niet zorgen voor nieuwe fans, het weet zijn doel zeker te raken. Middenin de roos.

Colin Hanks/Jesse Hughes en Joshua Hommes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.