I Am The Pretty Thing That Lives In The House

een personage genaamd Lily dat in de eerste vijf minuten in de camera kijkt en in een hese voiceover “I Am The Pretty Thing That Lives In The House” zegt en meteen mededeelt dat ze niet oud gaat worden, de rest van de film alleen praat met een oude vrouw die in de laatste dagen van haar leven is en op wie Lily als hospice op moet passen, en die schrijfster was schrijfster van een reeks horrorboekjes die nu allemaal netjes naast elkaar staan in de boekenkast

wat niet prettig is voor Lily want Lily heeft zwakke zenuwen ze kan echt niet tegen horrorverhalen wat best lastig is met die boekjes ze schrikt al van haar eigen schaduw (op zich heeft ze alle reden om bang te zijn want er gebeuren best veel rare dingen in het huis bijvoorbeeld de telefoon wordt plotseling uit haar handen gegrist en het wordt nog raarder want de schrijfster zegt steeds Polly wie is toch die Polly en Lily ontdekt dat Polly een personage is uit één van die boekjes en dan blijkt dus dat dat een verhaal is dat die Polly zelf schijnbaar heeft verteld aan de schrijfster – we krijgen haar verhaal ook in beeld te zien met de stem van Lily omdat zij toch het verhaal gaat lezen – maar dat het eind te gruwelijk was om te vertellen en zo blijft Pollys lot dus onduidelijk

tot grote irritatie van Lily) en haar zenuwen worden tot het uiterste getest zodat ze niet meer weet of ze dingen ziet of echt ziet en ze gaat ook dromen over Polly en intussen herhaalt ze steeds dat de voortekenen er altijd waren maar dat ze die niet zag en in haar voiceover worden veel beelden en metaforen gebruikt waardoor I Am The Pretty Thing That Lives In The House een prozaïsch poëtische klank krijgt een woordenstroom die de kijker in een trance brengt en doet denken aan een donker gothisch verhaal waarin sfeer en suggestie belangrijk zijn

maar dat je op het eind gaat denken alles leuk en wel maar waar heb ik nou precies naar gekeken ik denk dat ik het wel begrijp maar er zijn wel nog wat vragen open, als je daar allemaal van houdt, dan is I Am The Pretty Thing That Lives In The House een aanrader.

Oz Perkins/Ruth Wilson en Paula Prentiss

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.