News From Planet Mars

Begin deze week ontving ik een mail van de PR Factory. Er is een streamingsplatform genaamd Walk This Way, die straight-to-VOD titels aanbiedt uit heel Europa. Of ik misschien een berichtje wil uitsturen over drie titels die daar nu te zien zijn? Ik ben geen persbureau, het lijkt mij wel erg leuk deze films te recenseren. De eerste die ik heb gezien is News From Planet Mars, een Franse film van Dominik Moll. Ik ben er vrijwel blanco ingegaan, zonder te weten waar het over gaat en wat de score op IMDB is. Zo maak ik er een creatieve uitdaging van. Gaat het mij lukken om op te gaan in een film waar ik helemaal niks van af weet? Het is mij eerder gelukt, zie Sami Blood en Voir du pays. Het grote verschil is dat ik die films in de bioscoop zag en dat in mijn scherm nu een klokje tikt die de tijd van de film bijhoudt. Ach, het draagt bij aan de uitdaging.

De naam van de regisseur kwam mij al vaag bekend voor. Hij blijkt ook de mindfuck Lemming te hebben gedraaid. Grappig genoeg roept News From Planet Mars bij mij dezelfde gevoelens op, hoewel deze film meer richting de komische kant gaat. Hoofdpersoon Philippe is negenenveertig geworden en moet toezien hoe zijn overzichtelijke leven vervalt in chaos. Moll gebruikt dit gegeven om een keur aan thema’s voorbij te laten komen. Hoe wij omgaan met slachtvee bijvoorbeeld. Of wanneer je nou eigenlijk gek bent. Vrijkomen van de maatschappij. Je eigen weg in de wereld zoeken. Allemaal interessante vraagstukken en News From Planet Mars wil ze allemaal beantwoorden. Er gebeurt veel (Philippes oor wordt afgesneden, hij ziet ineens zijn ouders overal opduiken, zijn ex heeft met zijn zoon gewed dat ze “komkommer” zegt in een tv-reportage) en ik vraag mij af wat Moll wil zeggen.

Philippe loopt rond met een strak gezicht en houdt ervan om alles binnen de lijntjes te doen. Als hij zijn zoon betrapt op sexting, gaat hij zich ermee bemoeien. Zoiets doe je toch niet? Hij wordt halverwege de film vergeleken met de gorilla die de tralies van zijn kooi negeert, om zo de illusie van vrijheid in stand te houden. Is dat waar de film over gaat? Dat Philippe net zolang wordt getergd dat hij de regie zelf in handen neemt? News From Planet Mars wordt wel leuker als hij met spullen gaat gooien en begint te schreeuwen. Hij lijkt wakker te worden en de film pit te geven.

News From Planet Mars is zeker niet slecht. Het heeft een lekker mistroostige sfeer en er zitten leuke scènes in. Maar net als bij Lemming willen de ideeën geen samenhangend geheel vormen.

Dominik Moll/Francois Damiens en Vincent Macaigne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.