The Holy Mountain

Een Jezusfiguur, mismaakte dwergen, Alejandro Jodorowsky als een soort alchemist en een barre tocht die leidt naar de Heilige Berg. Wie het oeuvre van Jodorowsky kent zal bij deze beschrijvingen knikken. Dit zijn de typische ingrediënten van zijn hersenspinsels. Nadat Jodorowsky een culthit had gescoord met El Topo, ging hij met deze opvolger (geproduceerd door Allen Klein) nog dieper. Hij heeft zich gebaseerd op literaire bronnen, de invulling is van hemzelf. Inclusief een volkomen onverwacht einde. Het heeft veel weg van een psychedelische meditatiesessie, met alle rituelen die daarbij horen. Het kan ook worden bestempeld als surrealistische satire. Zo is er een scène waarin de Jezusfiguur wakker wordt en is omringd door tientallen beelden van zichzelf.

Hij wordt helemaal gek en vernietigt de beelden. Jodorowsky’s kritiek op aanbidding? Het zou zomaar kunnen. Dan zijn er nog de toeristen die werkelijk alles op beeld willen krijgen, inclusief executies van kinderen. En laten we de kikkers niet vergeten die in een miniatuurstad de oorlog nabootsen.

Als de Jezusfiguur een lange toren ingaat en daar De Alchemist ontmoet, maken we kennis met de zeven andere personages van deze geestverruimende odyssee. Iedereen krijgt een eigen introductie. Niet alleen het personage zelf, ook de wereld waarin hij of zij woont krijgen we te zien. Nadien legt De Alchemist uit wat de bedoeling is: met een pelgrimstocht de Heilige Berg bereiken, waar het geheim van onsterfelijkheid op ze wacht. De personages moeten hun geld verbranden en persoonlijke bezittingen opgeven. Zijn ze bereid alles voor de groep op te offeren? Om zichzelf te verliezen? Ook als dit betekent dat je je vingers moet afsnijden, of je zintuigen moet afstaan aan een hond?

Voor de voorbereidingen volgde de cast spirituele oefeningen en leefden ze als een commune in het huis van Jodorowsky. Er zijn scènes waarin de emoties zo authentiek overkomen, dat ik mij afvraag of dit nog acteerwerk is. Heeft de groepsdynamiek het onbedoeld overgenomen van de realiteit? Is er nog steeds sprake van film, of is dit de registratie van een esoterische zoektocht? En dan dat einde. Ik zag het niet aankomen en mijn mond zakte open. Als ik de reacties van de cast zie, vraag ik mij af of zij er wel vanaf wisten.

The Holy Mountain is vrij stevige kost, zeker als je nooit iets van Jodorowsky hebt gezien. Toch raad ik hem absoluut aan. Dit is nu echt iets wat ervaren moet worden.

Alejandro Jodorowsky/Alejandro Jodorowsky en Horatio Salinas

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.