Trend

Ik zit een film op mijn iPad te kijken als een notificatie komt van The Hufftington Post. Ik zie de woorden “Chester Bennington” en “dead”. Dit kan niet. Dit moet een vergissing zijn. Ik zie “Linkin Park”, “singer”, “found”. Beetje bij beetje komen de woorden samen en vertellen het verbijsterende bericht: Chester Bennington heeft zelfmoord gepleegd. Sinds hij zich heeft opgehangen, heeft Ultimate Guitar berichten gepubliceerd over drie zelfmoorden onder fans.

Ik moest denken aan een boek uit 1774: “Die Leiden des Jungen Werthers” van Johann Wolfgang von Goethe. In deze roman besluit het hoofdpersonage zichzelf dood te schieten. Dit is al vrij dramatisch, nog dramatischer was het effect op de lezers: die besloten zich eveneens van het leven te beroven.

Ik denk niet dat Bennington de geschiedenis in moet gaan als de muzikale versie van Werther. Het is goed dat de media aandacht besteed aan depressie, maar dit neigt meer naar sensatiehysterie. Ik beschouw Ultimate Guitar niet meteen als een bloedserieus nieuwsplatform, maar met Facebook heeft het weldegelijk een groot bereik. Op deze manier lijkt het of er sprake is van een zelfmoordgolf, een gruwelijke trend die razendsnel wordt opgepikt. Dat moeten we niet hebben.

Als je problemen hebt, roept om hulp. Schreeuw er desnoods om. Maar laat je niet meevoeren in deze gekte. Alsjeblieft.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.