Dawn of the Planet of the Apes

Een apengezicht in close-up. De mond is vertrokken in een scheve streep. De ogen hebben een oorlogszuchtige uitstraling. Met schorre stem roept hij “Go!” en gillend komen de apen in actie. Ze rennen over de grond en de bomen, achter een groep herten aan. Als de jacht voorbij is keren ze terug naar hun dorpje, waar verschillend soorten apen naast elkaar leven. In vrede. Apen doden geen apen, familie is het belangrijkst. Caesar, die we nog kennen uit het eerste deel, is de leider van de groep. Hij heeft de goede kant van de mens gezien, zijn rivaal Koba heeft alleen ervaring met hun slechte kant. Dit zorgt voor de nodige spanningen in de apengroep als de mensen per toeval tegenover de apen komen te staan. De ene helft wil direct naar de wapens grijpen, de andere helft wil de vrede behouden.

Dat we iets met apen hebben, blijkt wel uit de vele verfilmingen van de roman De Apenplaneet van Pierre Boulle. Dawn of the Planet of the Apes is het tweede deel uit de reboot serie die in 2011 is begonnen. Waar andere versies trouw bleven aan het bronmateriaal met ruimte- en tijdreizen, hebben de makers in deze hedendaagse versie gekozen voor een andere insteek. Het doet nog het meest denken aan Animal Farm, waarin de nadruk op de dieren ligt. Net als in het boek van George Orwell gaan de boerderijdieren zich net zo misdragen als de mensen. Koba grijpt de macht in de apengroep voor een alles-of-niets oorlog, iedereen die hem in de weg staat moet het met de dood bekopen.

Eén van de mooiste scènes waarin de apen en mensen tegenover elkaar staan is in het begin. De apen zijn naar de kolonie getrokken om de mensen te waarschuwen. Caesar perst de woorden uit zijn strot: ze willen geen oorlog, maar als het moet zullen ze vechten. De apen mogen dan uit de computer komen, ze zien er griezelig realistisch uit. Het versterkt het huivereffect als ze de kolonie binnenvallen en de mensen opsluiten in kooien. Dan zijn die aapjes ineens een stuk minder schattig.

De mensenpersonages zijn erg vlak. Malcolm is dan de grote redder, we krijgen niet veel informatie over hem. Hij heeft een zoon, een vriendin, daar blijft het bij. Gary Oldman schittert als de leider, ook zijn personage krijgt niet veel geschiedenis mee. Het past wel in de gedachtegoed van Animal Farm, het wordt wel lastig om mee te leven als Malcolm zich in de dreigende apengroep begeeft om met Caesar te spreken. Al geeft de apenleider toe dat de apen en mensen helemaal niet zo van elkaar verschillen, de grote attractie van Dawn of the Planet of the Apes zijn toch de apen.

Matt Reeves/Andy Serkis en Jason Clarke

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.