Europa Report

Een handvol astronauten die op een maan, Europa, naar leven moeten zoeken. Origineel is anders. Regisseur Sebastián Cordero is echter niet zozeer geïnteresseerd in de ontdekking als wel de ontdekkingstocht. Hij kiest voor de found footage om de reis in beeld te brengen, die achteraf door wetenschappers worden bekeken. Overal in het ruimteschip zijn camera’s geplaatst die alles opnemen. En om ervoor te zorgen dat we zo dicht mogelijk bij de personages zijn, heeft Cordero ook camera’s op de ruimtepakken geplaatst. Net als de wetenschappers krijgen wij te zien hoe de ontdekkingsreis helemaal uit de klauwen loopt. Cordero richt de aandacht eerst op de personages.

Zo heeft James een vrouw en een zoontje, kan Katya niet afwachten tot ze op Europa experimenten uit kunnen voeren en is Andrei een introverte brombeer. Op het schip zelf zijn camera’s aanwezig die het hele interieur opnemen, de camera’s op de ruimtepakken geven een veel smaller beeld waardoor je net zoveel meekrijgt als de personages.

De reis wordt afgewisseld met interview met wetenschappers. Ze beschrijven hun fascinatie voor Europa en waarom het mogelijk is hier leven aan te treffen. Cordero wil Europa Report op deze manier zo realistisch mogelijk maken, geloofwaardig is het allerminst. Het heeft een hoog pseudowetenschappelijk gehalte, snelle brokjes informatie die makkelijk verteerbaar zijn. Ergens heeft dit what if scenario ook wel zijn charme, maar voor de realistische ervaring heeft Cordero al genoeg aan het visuele aspect. Daar zijn geen nepinterviews voor nodig.

De film wordt echt als de bemanning wordt geplaagd door tegenspoed. De spanningen stijgen, de communicatie wordt gedomineerd door verhitte discussies. Gelukkig weten ze wel veilig te landen op hun bestemming. Cordero legt de nadruk nog altijd op de personages, hij verschuift de aandacht ook naar de maan. Wat zal de bemanning hier tegenkomen? Wat zijn die lichten die eerst door Andrei worden gezien? Is hier echt leven aanwezig? Daarmee brengt Cordero ons naar het andere thema in de film, het belang van het ontdekken. Katya wordt emotioneel als het schip zijn landing op de maan maakt, Rosa vraagt zich af wat een mensenleven inhoudt wanneer er nog zoveel kennis te vergaren is.

Dit is voor mij het sterkste aspect van Europa Report. De personages tonen zich nieuwsgierig naar het onbekende en dat is wel een verademing vergeleken met de vijandige houding van de mensheid in andere sciencefictionfilms. Ook ik word nieuwsgierig naar wat zich onder het ijs bevindt. Is het vriendelijk? Is het intelligent? Europa Report weigert koppig om duidelijke antwoorden te geven. Voor wie daarmee kan leven is dit een aardig drama/mystery in de ruimte.

Sebatián Cordero/Anamaria Marinca en Michael Nyqvist

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.