The Story of 90 Coins

Ik heb een verzoek gekregen voor een recensie. Michael Wong, voormalig werkzaam in de reclame, debuteerde twee jaar geleden met The Story of 90 Coins. Het is een korte film die inmiddels al wat prijzen heeft binnengesleept en op flink wat festivals heeft gespeeld. En nu heeft hij mij gemaild met de vraag of ik zijn film wilde bespreken. Een filmmaker uit Maleisië, nu woonachtig in China, heeft specifiek mijn blog uitgekozen. Dat is toch een hoogtepunt in het nog korte bestaan van FilmBekeken. Ik was vrij sceptisch over de film, maar dat bleek nergens voor nodig te zijn. Met zijn debuut laat Wong zien talent te hebben voor de filmwereld. Er kan wel wat worden opgemerkt over zijn korte eersteling, de liefde voor film is in elk shot zichtbaar.

Het verhaal is eenvoudig: Wang Yuyang is smoorverliefd op de schuchtere Chen Wen. Met een grappige weddenschap wil hij het ijs breken. Ze zullen negentig dagen met elkaar doorbrengen en elke dag zal Wang Chen een munt geven. Als ze na de negentig dagen met hem wil trouwen, kunnen ze een trouwcertificaat kopen. Zo niet, dan kopen ze van de munten wat drankjes en gaan uit elkaar.

Wong is niet een filmmaker die veel tijd nodig heeft om zijn verhaal te vertellen. In de tien minuten die de film duurt leren we de personages kennen, gaan ze door verschillende emoties en moeten ze verschillende obstakels trotseren. Het is strak, duidelijk, verteld in een hoog tempo, gemonteerd in een lekker ritme. Wong laat zijn film soms net te zoet smaken, maar raakt zeker wat snaren. Het eind legt de bedoelingen er te dik bovenop – de advertentieachtergrond van Wong is hier het meest aanwezig – tegelijk heeft hij de moed er geen “en ze leefden nog lang en gelukkig” van te maken.

Visueel is The Story of 90 Coins een schot in de roos. Elk shot is zo ontzettend mooi dat het gerust kan worden ingelijst. Wong heeft veel oog voor detail en weet een dof geworden muntstuk om te toveren tot iets romantisch. Het acteerwerk kan in dit soort gevallen vergeten worden, Wong heeft strak de regie over hoofdrolspelers Han Dongjun en Zhuang Zhiqi. Op wat melodrama na – met name Chens huilscène vond ik wat overdreven – leveren de acteurs mooi ingetogen spel af.

Dit een werk waar volgens mij potentie in zit. Ik zie het wel voor me als een volwaardig, avondvullend drama, waarin het prachtige verhaal over de negentig munten verder wordt uitgewerkt. Wong heeft het talent ervoor. En mocht dat niet gebeuren, dan is hij een filmmaker om in de gaten te houden.

Michael Wong/Han Dongjun en Zhuang Zhiqi

Update: van Wong heb ik toestemming de link van de film zelf te plaatsen: https://vimeo.com/143267832

Ik kan hier geen trailer van vinden, waarschijnlijk wegens de korte speelduur, The Story of 90 Coins kan wel op YouTube worden gevonden. Ik heb de film gezien via een streamlink. Dus het was een beetje een persvoorstelling.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.