Interview Kees van Hattum

Krap twee weken geleden kwam er een mail binnen van Kees van Hattum, schrijver en regisseur van de Star Wars fan film Remnants of the Order (RotO). Deze film staat op dat moment op Cinecrowd, een internationaal crowdfundingsplatform voor films. Of ik misschien een artikel kan schrijven over dit project? Zoiets sla ik natuurlijk niet af. Omdat ik eerst nog het weekend naar Gent vertrek, stel ik voor om bij terugkomst een interview te doen. Dankzij een gebroken voet wordt dit een telefonisch interview, waarin het onder meer gaat over sciencefiction. Omdat er genoeg is opgehaald via Cinecrowd, zijn felicitaties uiteraard eerst op hun plek.

 

Kees, goedenavond! Ten eerste gefeliciteerd, het beoogde budget is nu helemaal binnen!

Klopt! Het was nog erg spannend, maar de crowdfunding is helemaal geslaagd!

Kan je vertellen waar RotO over gaat en tot in hoeverre het een origineel plot is? Is het bijvoorbeeld geïnspireerd op bestaande personages uit het universum van Star Wars?

Het gaat over een meisje, Pai, en zij woont samen met haar oom op een nog niet bekende planeet in het Star Wars universum. Zij is opgegroeid onder de regerende hand van de Empire en heeft geen weet van het grote conflict tussen het goede en het kwade. Haar oom daarentegen wel. Haar leven verandert als ze op een dag een lightsaber (een lichtzwaard, red.) vindt en ontdekt dat er meer is in de wereld. De film wil het grote conflict van meerdere kanten en generaties belichten. Het verhaal is origineel maar is wel zo gemaakt dat het past in de wereld van Star Wars. Het is geïnspireerd op een detail. Er zijn heel veel Jedi (een ridderorde uit de wereld van Star Wars, red.) die in prequels omkomen en hun lightsabers verliezen. Ik vroeg mij af wat er zou gebeuren als iemand zo’n lightsaber zou vinden.

Sciencefiction niet echt zo populair in Nederland, waarom wilde je een Star Wars fan film maken?

Sciencefiction is voor mij echt het ultieme genre, dat is mijn passie. Het is begonnen toen ik op mijn vierde Star Wars zag, die maakte ontzettende indruk op mij. Op het eind van de band stond ook de making of van de film. Ik zag mannen die bezig waren met het maken van modellen, het bouwen van sets. Toen realiseerde ik mij “oh, dus je kan ook zelf zo’n film maken.” Daarvoor beschouwde ik film gewoon als iets dat er was, niet als iets dat ook gemaakt kon worden.

Opvallend is dat je nu de regisseur en schrijver van RotO bent, terwijl je juist onder de indruk was van de props, sets en modellen. Wilde je dan niet eerder gaan voor de special effects?

Toentertijd had ik niet in de gaten dat dit verschillende dingen waren, het inspireerde mij gewoon om films te maken. Ik vroeg mij af, “wie maakt de film”, en dat is dus de regisseur. De special effects eromheen zijn erg leuk, uiteindelijk wil ik een verhaal vertellen. Dat is ook wat mij het meest aantrekt in filmmaken.

Je hebt nu een groter budget voor handen, maar het oogt nog steeds als een fan film. Voor welk publiek is RotO nu bestemd?

Het is nog steeds een fanfilm die is gelinkt aan het Star Wars universum. Zonder Star Wars had dit niet bestaan. Maar we willen dit wel zo serieus mogelijk aanpakken, alsof dit een originele, op zichzelf staande film is. Ik denk dat het publiek wel grotendeels uit Star Wars fans bestaat, en dat is ook prima, ik hoop dat er ook andere Nederlandse filmfans naartoe gaan.

Wat is het plan met RotO als het af is? Ga je ermee naar festivals, wil je het in de bioscopen vertonen…?

Hij gaat gescreend worden op Echo Base Con, een Nederlandse Star Wars conferentie. Daarnaast zijn er bioscopen die interesse hebben om RotO te draaien, en willen we proberen de film internationaal te vertonen.

Hoop je dat in het sciencefiction-arme Nederland RotO ruimte kan maken voor meer sciencefiction?

Dat hoop ik wel! Er is ook wel de ruimte voor, denk ik. Het horrorgenre is nu ook meer aan het opkomen hier. Op zich, sciencefiction is een duur genre, ik denk dat wij nu kunnen bewijzen dat het goedkoper kan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.