The Great Train Robbery

Deze film is gemaakt in 1903 en heeft nogal wat schiet- en vechtpartijen. En dan is er op het eind nog een shot van één van de overvallers die op de camera schiet. Wat een schok moet dat zijn geweest. Eerst moest het publiek de geweldsscènes doorstaan, kregen ze ook nog eens zo’n shot te verduren. The Great Train Robbery, geregisseerd door Edwin S. Porter, wordt volgens MYMSBYD beschouwd als de eerste echte western.  Dit is niet de (enige) reden waarom deze film gezien kan worden als een mijlpaal in de geschiedenis van cinema. Dat heeft alles te maken met de plot. In tegenstelling tot het surrealistische werk van Méliès is The Great Train Robbery meer gelinkt aan de realiteit. En in plaats van droombeelden wordt deze stomme zwartwit actiefilm gedreven door echte actiesequenties.

We beginnen in het kantoortje waar de telegraaf is gelegen en bandieten de medewerker onder schot houden. Ze dwingen hem de trein te laten stoppen en slaan de man neer. Ze bestormen de trein, doden een boodschapper en zorgen ervoor dat de passagiers naar buiten komen. Ze beroven iedereen van hun eigendommen, iemand probeert te vluchten en wordt doodgeschoten. Intussen is de medewerker in het kantoortje bijgekomen en schakelt de hulptroepen in. Er wordt naar de wapens gegrepen, de bandieten worden achtervolgd en neergeschoten. Eind.

De plot is dus nog steeds erg simpel. Toch, aldus MYMSBYD en IMDB, is dit plot zeer significant voor de revolutie van films. In plaats van te kiezen voor beelden die elkaar op associatieve wijze opvolgen, wordt in The Great Train Robbery een echt verhaal vertelt. Kop, midden, staart. Een verteltechniek die wereldwijd werd omarmd en ons dichter bij de moderne film bracht.

Er zijn nog andere redenen om The Great Train Robbery aan te wijzen als een revolutionaire film. Volgens Wikipedia wordt het beschouwd als één van de eerste blockbusters (hoewel die eer ook naar Jaws gaat), en zorgde het schietshot voor een shockeffect bij het publiek. Als men dacht dat een gefilmde trein echt op ze af kon komen, hoe zouden ze dan op zo’n schietshot hebben gereageerd? Waarschijnlijk renden ze weer weg, of doken ze achter hun stoelen. En dan te bedenken dat latere filmmakers de grenzen nog meer zouden oprekken.

Film is sindsdien met zevenmijlslaarzen vooruitgegaan en regisseur als Sergio Leone en Sam Peckinpah gaven de western flink wat testosteron mee. Maar elk genre begint ergens. Hoe knullig The Great Train Robbery er nu ook uitziet, zonder deze titel hadden we het zonder Once Upon A Time in the West of The Wild Bunch moeten doen.

Zoals de meeste films uit de stomme tijd is het lastig een kopie ervan te krijgen, gelukkig is er nog altijd YouTube.

Edwin S. Porter/Gilbert M. ‘Broncho Billy’ Anderson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.