Tristan + Isolde

Dit is een DVD met een bijzonder verhaal. Zo’n jaar of zo geleden (of langer) was ik bij een goede vriend die op het punt stond vader te worden. Niet die avond, maar wel binnenkort. Hij en zijn verloofde hadden vrienden uitgenodigd om langs te komen, als extra aardigheidje deelden ze films uit. Uit de snel slinkende stapel pakte ik Tristan + Isolde. Ik vind James Franco een goed acteur en regisseur Kevin Reynolds (die eerder samenwerkte met Kevin Costner) staat garant voor Epiek. En laten we niet vergeten dat hier een eeuwenoud liefdesverhaal centraal staat. De grootste uit de geschiedenis, als ik de marketing mag geloven. Reynolds pakt in ieder geval groots uit: elk shot ademt een majestieke sfeer uit. Prachtige beelden van Middeleeuws Brittannië, verheven dialogen en heldhaftige gevechten. Van de aankleding van de acteurs tot details in de design, alles ziet er zo realistisch mogelijk uit.

We zitten dus in de Middeleeuwen en Brittannië zucht onder het juk van Ierland. De Brittanniërs, verdeeld over verschillende clans, proberen zich te verenigen om zo een front te vormen tegen de kwaadaardige Ierse koning. Simpel is dat niet. De zaken worden helemaal ingewikkeld als Tristan verliefd wordt op de Ierse prinses Isolde, die wordt uitgehuwelijkt aan de koning van de Brittanniërs. Veel politiek gedoe, stiekeme plannetjes en dubbele agenda’s. Reynolds weet zo de spanning op te bouwen en op het eind met een groot gevecht uit te pakken.

Maar dit is niet het grootste politieke verhaal ooit, dit is een liefdesgeschiedenis. James Franco zet Tristan neer als een jongen met een gebroken hart. Hij kan het niet aanzien dat zijn grote liefde met zijn koning is getrouwd, zijn blik staat dan ook permanent op gekweld. De tranen rollen nog net niet over zijn wangen. Het is bijna een openbaring als hij lacht. Voor Isolde geldt hetzelfde. Zij laat voelen wat voor marteling het is niet met haar Tristan hand in hand te kunnen lopen en hoeveel moeite het haar kost met de koning het bed te delen.

Ik heb daar begrip voor. Het is allemaal ook niet leuk. Als je echt zwaar verliefd bent en je kan of mag dit niet uiten, gaat dit aan je vreten. Alleen, Tristan + Isolde wordt op deze manier een ontzettend dramatische film. En dat terwijl er al zoveel dramatische dingen gebeuren. Het liefdesdeel wordt nogal doodgeslagen omdat er simpelweg niet echt liefde in terug te vinden is. Door geen lucht of licht toe te laten (de beelden zijn overheersend donker en kil) gaat het eerder over het grootste liefdesverdriet ooit. In de gevechten zit nog pit, is er passie te voelen en laat Franco Tristan nog iets anders doen dan treurig voor zich uitstaren. “Love is more powerful than war” staat op de hoes. Ik heb het gemerkt.

De vriend in kwestie is inmiddels trots vader van een superschattig kindje. Volgende keer dat ik op bezoek ga en ik mag weer een DVD meenemen, ga ik voor iets minder episch. Misschien gewoon een komedie.

2-7-2017/Kevin Reynolds/James Franco en Sophia Myles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.