Chappie

Er zijn twee redenen waarom ik Chappie wil zien: Hugh Jackman en Die Antwoord. Jackman is een onderschat acteur die Wolverine tot leven heeft gebracht en zich ook weet te redden in drama’s. Die Antwoord (bestaande uit Ninja en Yolandi) is een krankzinnige rapgroep die fantastische liveoptredens geeft. De acteur en de rappers zijn goed op dreef in deze sciencefiction actiefilm, waarin een robot – Chappie – kunstmatige intelligentie krijgt toegediend. Ninja en Yolandi krijgen alle ruimte om zich uit te leven als gangsters, Jackman leeft zich helemaal uit als sadistische ex-soldaat. De grote showsteler is Chappie zelf, die door Ninja en Jolandi ontdekt wordt. Chappie is eigenlijk een experiment van wetenschapper Deon (Dev Patel), het gangster duo ziet de robot als het perfecte middel om een bankoverval mee te plegen.

Als ze Chappie ontdekken, staat hij nog in de kinderschoenen. Kunstmatige intelligentie heeft de kans nodig om te groeien en te leren. Deon probeert hem op het rechte pad te houden, Ninja wil daar niks van weten. De schietgrage en opgefokte gangster wil Chappie overhalen met vuurwapens om te gaan en de beste motherfucker uit de buurt te worden. Als Ninja hem een wapen in handen duwt, schrikt de robot hiervan terug. Het laatste wat de zachtaardige robot wil is mensen pijn doen. Hij reageert op alles als een klein kind: wanneer hij wordt aangevallen door een groep tuig, duikt hij in elkaar en smeekt ze hem geen pijn te doen. Hij voelt zich nog het best bij Yolandi. Zij ontfermt zich als een moeder over hem, nodigt zijn creativiteit aan en leest hem voor. Het is een hele verdienste van Neill Blomkamp dat hij zoveel sympathie kan opwekken voor een robot die geen gelaatsuitdrukkingen heeft.

In het tweede deel van Chappie trekt Blomkamp de actie uit de kast en trakteert ons op intensieve, rauwe scènes. Anders dan bij District 9 is er niet echt sprake van een duidelijke spanningsopbouw waarbij het geweld werkt als een catharsis, dit maakt het niet minder opwindend. Mensen worden door robots uit elkaar getrokken, doorzeefd met kogels en in elkaar geslagen. Blomkamp legt alles nauwkeurig vast zodat we geen druppel bloed hoeven te missen.

De cast heeft er merkbaar zin in. Jackman zet een rol neer die kan worden omschreven als een duistere variant op Wolverine, Ninja en Yolandi spatten van het scherm. Ninja weet zo intens uit zijn ogen te staren dat zijn blik door de camera heen brandt. Yolandi verbeeldt een moederfiguur voor wie het geluk van haar kindje het belangrijkste is.

Toch schuurt er wat in Chappie. Het verhaal roept tal van filosofische vragen op waar Blomkamp wel op ingaat, erg subtiel doet hij dat niet. Keer op keer herhaalt Chappie dat hij niemand pijn wil doen en wordt door Deon nog even extra benadrukt dat Chappie kan doen wat hij zelf wil. En als Chappiein het begin geen woord Engels spreekt, is het opvallend dat hij op de helft van de rit wel weet hoe een Neuronenhelm werkt en iemands bewustzijn kan overzetten. Ook grappig is dat hij het ene moment de emoties van een boze puber heeft en het andere moment de touwtjes in handen neemt.

Blomkamp weet een aangename actierit neer te leggen, het zou helpen als hij een strakker script schrijft. Het wordt eens tijd dat hij nog zo’n geweldige film als District 9 maakt.

2-7-2017/Neil Blomkamp/ Hugh Jackman en Die Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.