Now You See Me

Ik ben van jongs af aan gek geweest op goochelen en magie. Als dit dan het onderwerp van een film is, wil ik die graag zien. Toch heeft het even geduurd voor ik eindelijk Now You See Me heb gekeken. Geen idee waarom. Het heeft een aardige cast met onder meer Woody Harrelson en Mark Ruffalo, de regie is in handen van Louis Leterrier, en Alex Kurtzman zit in het productieteam. Een mooie combinatie van gelikte actie, goed acteerwerk en wellicht een knipoog naar B-films. Misschien heeft het ermee te maken dat in films alles digitaal te manipuleren is. Het gevaar bestaat dat de illusies een vergezocht, opzichtig element krijgen. Toegegeven, dat is hier ook wel het geval. Toch is het een zeer vermakelijke film en doet het denken aan de gladdere broer van The Prestige. 

Vier illusionisten, Daniel Atlas, Merritt McKinney, Henley Reeves en Jack Wilder, worden door een mysterieuze vreemdeling bijeengebracht om de Four Horsemen te vormen. Ofwel: een supershow opzetten waarin ze hun individuele goochelkrachten bundelen. In deze shows beroven ze banken, stelen geld van een verzekeringsmaatschappij en geven al dit geld weg aan hun publiek. Zulke megalomane stunts wekken de achterdocht van de FBI. Agent Dylan Rhodes moet uitzoeken wat hier aan de hand is en krijgt assistentie van Alma Drey, een agente van Interpol.

Eigenlijk valt Now You See Me nog het beste samen te vatten als één grote truc. Als eerst is er de opbouw, waarin één thema steeds terugkomt: kijk goed, maar als je te dichtbij bent mis je het grotere geheel. Dat gaat een beetje lastig als je als publiek volkomen afhankelijk bent van de regisseur en cameraman, opvallend genoeg worden er geen filmische trucs toegepast om de illusies te verhullen. Als kijker weet je net zoveel als het publiek in de tribune.

De truc zelf wordt met zoveel kunde en vingervlugheid uitgevoerd dat het er net zo uitziet als met de beste trucs: alsof het doodsimpel is, de normaalste zaak van de wereld. Er worden grootse gebaren gemaakt, er is een knipoog naar traditionele goochelrituelen, spreuken worden geuit, en zie: het konijn is weg. Of de kluis met geld, dat kan ook.

Als kijker sla je aan het raden. Wat is hier gebeurd? Hoe is dit gebeurd? Intussen zijn de Four Horsemen alweer tien stappen vooruit.

Op het allerlaatste moment, wanneer je denkt eindelijk te begrijpen hoe de puzzelstukjes in elkaar passen, tovert Now You See Me een plottwist uit de hoge hoed. De grande finale, waarin het publiek naar adem snakt (ikzelf had hem wel een beetje door…) en de goochelaars trakteert op een staande ovatie.

Now You See Me is een heerlijke breinbreker die je op het puntje van je stoel houdt. De minpunten worden hierdoor weggepoetst. Ja, de twists worden steeds ongeloofwaardiger en vergezocht. De personages vertonen nauwelijks diepgang. Maar er zit ook energie in de film, mede dankzij de acteurs die zichtbaar zin hebben in dit magische avontuur. De twee acteurgrootheden Michael Cain en Morgan Freeman lopen ontspannen door het verhaal en doen feitelijk niks meer dan zelf genieten van de show. En dat is ook de beste houding. Achterover leunen en genieten van een spetterend goochelspektakel.

29-6-2017/Louis Letterier/Mark Ruffalo en Mélanie Laurent

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.