It Comes at Night

Deze titel schijnt niet goed te zijn gepromoot. Er wordt gesproken over “horror”, maar It Comes at Night zou absoluut niet in deze categorie vallen. Je kan er een hele discussie over houden, ikzelf zou het deels als horror bestempelen. Maar het is nog zoveel meer. Een karakterstudie over hoe ver mensen gaan om hun geliefden te beschermen. Een portret van een groepje overlevenden na een onbekende ziekteuitbraak. Een psychologische thriller waarin de paranoia de overhand neemt. Aan de ene kant zijn er Paul (Joel Edgerton), zijn vrouw Sarah (Carmen Ejogo) en hun tienerzoon Travis (Kelvin Harrison Jr.). Aan de andere kant de jonge ouders Will (Christopher Abbott), Kim (Riley Keough) en hun zoontje Andrew (Griffin Robert Faulkner). Paul, Sarah en Travis zitten verscholen in hun huis, tot Will bij ze inbreekt in de hoop wat voorraden te vinden voor zijn familie. Als Paul zeker weet dat Will geen kwaad in de zin heeft, nodigt hij diens gezin uit bij hen in te trekken.

Zes mensen zo dicht op elkaars lip… In het begin gaat dit gemoedelijk. Will leert Travis de kneepjes van het houthakken, de twee vrouwen  sluiten vriendschap, ‘s avonds zit iedereen aan tafel te eten. Niemand beseft dat dit een kruitvat is. En dat Travis de lont vormt.

Hoewel regisseur Trey Edward Schults Paul naar voren schuift als de doener en beschermer van zijn familie, is het Travis die het meest fascineert als personage. Al in het begin moet hij toezien hoe zijn zieke grootvader wordt neergeschoten. ‘s Nachts worstelt hij met nachtmerries waarin geesten hem een bezoekje brengen. Deze dromen worden erger als de familie van Will in huis komt. Travis bespioneert ze vanaf de zolder, en is zoal getuige van een vrijpartij. Als hij ‘s nachts weer eens niet kan slapen en naar de woonkamer gaat, blijkt Kim ook aan tafel te zitten. Ze rekt zich uit en voor heel even kijken de twee elkaar aan. Snel verontschuldigt Travis zich en trekt zich terug op zijn kamer. Heeft hij iets gezien? Wordt hier gehint naar een verlangen? Schults weet onder de huid te kruipen, om halverwege de spanning tot een kookpunt te laten stijgen. Als Travis een bekentenis doet die de verhoudingen in de groep helemaal gespannen maakt, wordt de lont ontstoken. Het vuurtje beweegt zich traag richting het kruit.

De ontploffing is traag, maar zeer doeltreffend. Eerst laat Schults nog een beetje ruimte over voor wat hoop, al snel blijkt dat er niet meer te zijn. Gedreven door de wanhoop van de personages ontspoort de finale van It Comes at Night in een geweldsuitbarsting. Het scherpe schot van een geweer maakt er een eind aan.

Het is geen film die het moet hebben van bloedbaden of monsters die zich op de personages storten. It Comes at Night is traag, gespannen en erg duister. Laat je niet leiden door de labels. Kijk en oordeel zelf.

24-6-2017/Trey Edward Schults/Joel Edgerton en Kelvin Harrison Jr.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.