A Hologram for the King

Ik concentreer mij vandaag op de tweede slechte titel: A Hologram for the King. Deze zit nog verpakt in plastic. Opvallend. Heeft de blogger deze al gezien en kon hij of zij het niet meer aan deze DVD uit te pakken? Ach, ik heb tenminste de zekerheid dat het schijfje onbeschadigd is. Wat ook opvalt is dat deze film net als het recente The Circle is gebaseerd op een boek van Dave Eggers. En net als in die film speelt Tom Hanks mee, al speelt hij hier de hoofdrol. Hanks speelt Alan, een ICT’er die in de Arabische woestijn terechtkomt. Hij moet een nieuw soort telefonisch systeem presenteren aan de koning, alleen is die telkens afwezig. Jetlag, innerlijke demonen en nachtmerries maken dat Alan meer en meer vervreemd van zijn omgeving.

Tom Tykwer, die eerder de hyperactieve klassieker Lola Rennt draaide, zit in de regiestoel. Onder begeleiding van Once in a Lifetime van Talking Heads spreekt Alan de kijker aan. “And you may ask yourself, well, how did I get here?” zegt hij. En ja, Alan in de Arabische woestijn is aangekomen en hopeloos om zich heen kijkt, vat die liedregel zijn situatie perfect samen. Samen met zijn team moet hij een soort telefonische systeem dat werkt met hologrammen presenteren aan de koning. Voor Alan is het de perfecte kans om een vet contract binnen te slepen. Het gaat financieel namelijk niet helemaal goed met zijn bedrijf. Dan is hij ook nog eens gescheiden, moet hij de studiekosten van zijn dochter bekostigen, en heeft hij een jetlag die hem ‘s uit zijn slaap houdt. Oh, en de koning komt maar niet opdagen.

Wat volgt is een soort komische variant op Waiting for Godot. Steeds als Alan vraagt waar de koning blijft, wordt hem vriendelijk duidelijk gemaakt dat die ergens anders rondloopt. Maar morgen is hij er zeker! Ook doet het steek denken aan Kafka, die er een sport van maakte om zijn personages uit hun omgeving sleuren en ze volkomen tot wanhoop drijven. Hanks weet die wanhoop als geen ander met een gepijnigde gezichtsuitdrukking uit te beelden. Omdat Alan ook nog eens de hele tijd nét de verkeerde dingen zegt, geeft hij de film een tragikomische laag.

A Hologram for the King mag dan niet origineel zijn en wat schoonheidsfoutjes bevatten (zo zijn er Arabieren die een opvallend Engels accent hebben), ik heb mij erg vermaakt met deze film. In de handen van Tykwer worden strakke, gelikte beelden voorgeschoteld die elkaar op flitsende wijze opvolgen. Misschien moet ik toch eens wat van Eggers gaan lezen.

13-6-2017/Tom Tykwer/Tom Hanks en Sarita Choudhury

Een gedachte over “A Hologram for the King

  1. Vond het zelf ook niet een heel slechte film, maar zoals ik het in m’n eigen recensie verwoordde: “wordt de film nooit echt saai, maar het verhaal voelt soms net zo leeg aan als de in aanbouw zijnde luxe appartementen om je als kijker in te leven in deze wereld”. Heb ‘m uiteindelijk een zesje gegeven….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.