HandPinda#14: Top 10 acteurs

#10: Shia Laboeuf

MV5BMGI1NWY3MDAtYjY2YS00MTE4LTkxMDgtNzhkNzY1MWY1NmM2XkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMDg0Ng@@._V1_

Misschien niet de populairste keuze, maar ik vind hem erg goed. LaBoeuf kan beschuldigd worden van een zekere aandachtzoekerij, tegelijk staat hij wel zijn mannetje in blockbusters (Transformers) en filmhuisproducties (Honey, Nymphomaniac). Hij is altijd intens, maar weet ook wanneer hij een ander de ruimte moet geven op het scherm.

#9: Edward Norton

"The Kids Are All Right" New York Premiere - Arrivals

Er zijn weinig acteurs die zo soepel kunnen schakelen tussen twee ver van elkaar liggende emoties. Enter Edward Norton. Van het één op het andere moment verandert hij van een onschuldige jongen naar een gestoorde psychopaat. Maar hij kan ook gewoon hetzelfde personage blijven en een verdomd goede prestatie neerzetten.

#8: Klaus Kinski

MV5BMTgyOTgwMDE1MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzAxNTIzNA@@._V1_

Zoek op “Waanzin” in het woordenboek en de kans is groot dat je dit doorleefde gezicht tegenkomt. En dat regisseur Werner Herzog er grijnzend naast staat. Klaus Kinski is een beest op het scherm, je kan onmogelijk niet naar hem kijken. Het mag geen verrassing heten dat hij gediagnosticeerd was met schizofrenie. Zie zijn vertolking van Aguirre of Fitzcarraldo, en je weet: met deze man moet je geen grappen uithalen.

#7: Tygo Gernandt

MV5BMjE2MTAwMjkxM15BMl5BanBnXkFtZTgwNTM4NzU1NTE@._V1_

Een lijst moet gevarieerd zijn, is mijn bescheiden mening. Daarom ook wat Nederlands trots. Bij deze Tygo Gernandt, de onvoorspelbare ster uit Van God Los. Hij heeft ook het podium onveilig gemaakt in onder meer Cloaca, en bewees ook een zachter personage neer te kunnen met Dokter Tinus. Veelzijdig dus en een acteur die zich altijd helemaal geeft in zijn rollen.

#6: Amy Adams

MV5BMjE4NjExMjI1OF5BMl5BanBnXkFtZTcwODc0MjY2OQ@@._V1_SY1000_CR0,0,665,1000_AL_

Natuurlijk hoort er ook een vrouw bij. Amy Adams zet met hetzelfde gemak een naïeve non als een wetenschapster neer. Of het nu een superheldenfilm is, of een duistere psychologische thriller, Adams transformeert zich moeiteloos naar een ander personage. Voorlopig hoogtepunt is toch wel Arrival, een van de beste scienfictionfilms van de afgelopen jaren.

#5: Leonardo DiCaprio

"Inception" Los Angeles Premiere - Arrivals

 

The Revenant was een schaamteloze schreeuw om Oscars. Eerlijk is eerlijk, DiCaprio heeft het verdiend. Hij is een gepassioneerd acteur die vrolijk doorspeelt als hij per ongeluk zijn hand open haalt, en er niet voor terugdeinst zich in het karkas van een paard te verstoppen als het moet. Hij neemt de method misschien soms een tikje te serieus, maar dan heb je ook wat.

#4: Gary Oldman

MV5BMTc3NTM4MzQ5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTE4MDczNw@@._V1_SY1000_CR0,0,678,1000_AL_

Er is een scène in Tinker Tailor Soldier Soy dat Gary Oldman in zijn woonkamer zit en opkijkt als de bel gaat. Zodra zijn blik richting voordeur gaat, lijkt de hele sfeer te veranderen. Zo goed is Oldman. Ook in kleine rollen, zoals de pooier in True Romance, weet hij op te vallen. Volkomen over de top of ingetogen en subtiel, Oldman geeft zich helemaal.

#3: Tom Hardy

MV5BMTQ3ODEyNjA4Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE4ODMyMjE@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_

Hij schitterde als badguy Bane in The Dark Knight Rises en was een broeierige lone ranger in de briljante reboot van Mad Max. Hij bezit die heerlijk intensiteit van Oldman; zodra die twee tegenover elkaar staan in Tinker Tailor Soldier Spy, zorgen beide heren voor een flink niveauverhoging in acteerwerk.

#2: Nicholas Cage

MV5BMTUzMDM4Nzk2MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTcwNjExOQ@@._V1_SY1000_CR0,0,685,1000_AL_

Het is onmogelijk om Nicholas Cage heen te kunnen. Niet alleen omdat hij in zoveel films speelt, ook omdat hij altijd heel erg aanwezig is. Het maakt niet eens uit hoe goed of hoe slecht de film is, Cage zorgt altijd voor een interessant optreden. Eentje die tegen de haren instrijkt, of juist goed is voor een gouden beeldje. Hij zorgt ervoor dat je hem haat of in de armen sluit. En daar hou ik wel van.

#1: Christian Bale

MV5BMTkxMzk4MjQ4MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMzExODQxOA@@._V1_SY1000_CR0,0,665,1000_AL_

Yes, de acteur die Batman nieuw leven inblies! Maar ook kilo’s afviel voor de psychologische mindfuck The Machinist. En laten we niet vergeten dat hij op weergaloze wijze gestalte gaf aan Patrick Bateman en onderdeel uit,aakte van de ensemblecast van American Hustle. Christian Bale is een acteur die eigenzinnige keuzes maakt en zo nu en dan weer in de spotlight staat. Als hij maar zijn acteerdrang kwijt kan. 

 

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.